Foto: F64

"Cehs.lv" nupat rakstīja par astroloģiju/numeroloģiju un čiku. Ieinteresējos. Un astrologu lapā lasu: "Piedāvā konsultācijas arī juridiskām personām (SIA) – kādā zīmē labāk nodibināt, kā sekmēsies, rēķinot no dibināšanas dienas un stundas." Latvijai drīzumā nozīmīga dzimšanas diena, varbūt pieaicināt planētu stāvokļu jomas ekspertus?

"Cehs.lv" palasu, ja ļaujos nosaukuma intrigai. Kopumā izskatās, ka zēni rok pareizā virzienā – pret meinstrīmu, pret mietpilsonību, pret vientiesību. Lai uzsvērtu savu skeptiķu misiju, naratīva toni izvēlējušies līdzīgu Vladimiram Visockim – "ar ciniķa piesmakumu".
Strukturētā "sūdens" reklāmu nebiju skatījis, tāpēc jutos neveikli, pirmoreiz mūžā dzirdot par tā iedarbību uz "čiku". Pasakā par kalēju, cik atceros, īpaši uzlādētu ūdeni nevajadzēja – pietika iemest karsto dzelzi kaut vai pielijušā mucā. Varbūt runa ir par citu šī vārdiņa nozīmi?

Paldies cehistiem (nejaukt ar čekistiem) par impulsu manai ziņ- un zinātkārei, taču nedaudz vīlos, redzot viena raksta gabala ietvaros "uzbraucienus" veselai virknei nebūšanu, kamēr katrai no tām – astroloģijai, dziedniecībai, pārtikas piedevu izplatītājiem un citiem "šarlatāniem" – pa knapai rindkopai... Kaut kā šoreiz šķita sasteigti un pavirši. Mušas, ziniet, vajag sist pa vienai, jo tikai reiz laimējās redzēt, kā kaimiņš ar salocītu avīzi nosita uzreiz trīs.

Astroloģija. Ja pēc alfabēta, tad "muša" nr. 1. Atceros dzirdējis, ka no astronomijas atšķiroties vien ar 50 IQ punktiem. Reiz jaunībā, pa logu ielūgtam, bija tā privilēģija ciemoties RMI meiteņu kopmītnē – amziera uzsākšanai labākas bāzes par horoskopiem neatrast.
Bet stop, tagad, ceha pamudināts (meklēšu to čiku), lienu kādā brangā astrologu mājaslapā un redzu, ka tā ņemšanās nav tik nevainīga kā sieviešu žurnālu pildviela vien:

1) Šajā pulciņā (diskrēti vārdā nenosaukšu) vien saskaitu 42 (!?) astrologus/konsultantus – pārsvarā jaunus un izskatīgus, kas mārketinga psiholoģijai, protams, pa spalvai. Kā noprotat, negaidīju tik daudzskaitlīgu apdraudējumu mūsu LR vientiešiem (jādomā, ka drīzumā vientiešiem arī pie vēlētāju urnām).

2) Astroloģiju pazīstam kā ticību sistēmu un vienlaikus – pseidozinātni. Starp credentials apliecinājumiem, piemēram, kāda Dilānes kundze min IZM izdotu sertifikātu – te tev nu bija pseido... Ui, kā vajadzētu papētīt, kurā Izglītības un zinātnes ministrijas departamentā tādus cep.

3) Man universitātē mācīja, ka dogma ir kā "Portland" cementa dzelzsbetons – neizkustināsi ne katoļu doktrīnas pantus, ne zinātniskā komunisma pamatus. Ja tevi kaut kas tur nepārliecināja un nevietā cēli uzacis, abos gadījumos varēja rasties problēmas ar veselību. Bet te lasu, ka, "neskatoties uz to, ka lielā mērā balstās uz tūkstošos gadu pārbaudītām dogmām, astroloģija tomēr atvērta visam jaunajam un progresīvajam". Tad jau "āmen" vietā jāsaka "april, april".

4) Ja pavīd informācija par atsevišķiem filozofiem un teologiem (pat psihologiem), kas niekojas ar šo pseidozinātni, varbūt skāde nav tik liela. Dzirdot izteikumu "Neviens ārsts nevar būt labs ārsts, ja nebalstās uz astroloģiju", dažiem dienestiem nāktos jau ieinteresēties. No vēstures zināmi piemēri, kad daži tumsonīgi valstsvīri, piemēram, kārtojot ārlietas, konsultējušies šai virzienā.

5) Nojume, kurā jums piedāvā ieskatīties nākotnē ar taro kāršu vai kristāla bumbas starpniecību, noteikti ir godīgāka vide, jo ar sertifikātiem (ceru, ka) nevicinās. Atšķirībā no minētās telts vai nojumes astrologi perfekti apzinās, ka "bīda trīs uzpirksteņus". Tūlīt teikšu, kāpēc tas uzskatāms par faktu (un kur vispār skatās patērētāju tiesību aizsardzības kantoris?).

6) Pirms gadiem 2000 Ptolemaja zodiaka sistēma bija samērā precīza, respektīvi, Saulei lecot caur Skorpiona zīmi periodā no 23.09. līdz 22.10., to gandrīz arī varēja tā saukt. Šodien, 2000 gadu vēlāk, kad Zemes griešanās ass ir nobīdījusies par 23°, kļūda jau veido veselu zīmi. Vēl labāk, astronomija ir progresējoša zinātne un pierāda, ka zodiakā ir nevis 12, bet pat 14 zvaigznāji... Skorpions jau sen ir Svari, Svari attiecīgi nākamais utt. un visi astrologi..., labāk teikšu – suns zina, ko ēdis.

7) Virkne aklo testu jau sen pierādījuši, ka kārtējās dienas horoskopa formulējumi ir pietiekami izplūduši, lai derētu jebkuras zīmes piederīgajam. Reiz Ņujorkā nopirku divus dažādus laikrakstus un salīdzināju sava Mežāža horoskopa divas redakcijas – gandrīz pretējas! Īstenībā jebkāda testēšana kļūst lieka, kad iedomājamies kaut vai vienā zīmē un vienlaicīgi dzimušus dvīņus, no kuriem viens, nabadziņš, samiris jau agrā bērnībā, kamēr otrs par savu dzīvi pat ļoti nesūdzas vēl šobaltdien.

No kurienes tik liela atšķirība starp tiem, kuri dod priekšroku racionālam skatpunktam, un tiem, kuri komfortablāk jūtas mistikas un ezotērikas migliņā? Ka tik nav tā, ka informāciju (un dezinformāciju) daudzi atlasa emocionāli. Pat ja lasa faktus, kas atspēko tiem tik mīļo viedokli, izvēlas iekšēji tam visam pretoties un nepieņemt. Rezultātā, par spīti tam, ka informācija kļuvusi tik pieejama kā vēl nekad agrāk, daudzi dzīvo burbulī, kura materiāla īpašības daudz neatpaliek no "Portland" cementa.

Atradu arī skaidrojumu: čiks un dažkārt arī dižčiks esot "Mēness bez kursa", kad nekas īpašs nenotiek. Manuprāt, precīzāk būtu ar čiku apzīmēt visu astroloģiju.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!