Foto: LETA

Uz Finanšu ministrijas (FM) jumta ceturtdien, 14. maijā, no rīta manīti strādnieki, kas neievēroja drošības prasības un neizmantoja drošības stiprinājumus, novērojuši aculiecinieki, steidzot redzēto iemūžināt un par to paziņot mikroblogošanas vietnē "Twitter".

Valsts darba inspekcija (VDI) portālam "Delfi" apstiprināja, ka ceturtdien saņemta informācija, ka uz FM jumta atkal atrodas cilvēki darba apģērbā un ķiverēs, bet bez nodrošinājuma, kas pasargātu no krišanas no augstuma.

VDI sazinājās ar būvdarbu pasūtītāju VAS "Valsts nekustamie īpašumi" (VNĪ), lai noskaidrotu situāciju. "Būvobjektā uz Finanšu ministrijas jumta pašlaik aktīvi būvdarbi nenotiek, bet būvuzņēmuma darbinieki bija uzkāpuši uz jumta, lai to apskatītu un varētu veikt sagatavošanās darbus būvniecības uzsākšanai," skaidroja VDI pārstāve Ilze Kalniņa.

Tā kā darbiniekiem nebija visa nepieciešamā drošības aprīkojuma, viņiem tika dots rīkojums tūlīt nokāpt no jumta, norādīja Kalniņa. "Pašlaik darbinieki uz jumta vairs neatrodas," viņa apgalvoja.

Arī VNĪ, kas ir ēkas apsaimniekotājs un būvdarbu pasūtītājs, portālam "Delfi" apstiprināja, ka ceturtdienas rītā konstatēti būvnieka SIA "PRO DEV" darba drošības pārkāpumi. VNĪ nekavējoties vērsies VDI.

Būvdarbu veicējiem ir pienākums organizēt darba aizsardzības prasību ievērošanu saskaņā ar normatīvajiem aktiem. Darbu augstumā atļauts veikt tikai ar piemērotu un normatīvajiem aktiem par darba aizsardzības prasībām atbilstošu aprīkojumu, kā arī izmantojot kolektīvos aizsardzības līdzekļus, kas novērš riskus, strādājot augstumā, skaidroja VNĪ Korporatīvās komunikācijas daļā.

Saistībā ar fiksēto pārkāpumu VNĪ atbilstoši pielietos līgumā ar būvdarbu veicēju, SIA "PRO DEV", paredzētās soda sankcijas, norādīja VNĪ.

Tāpat ceturtdien VNĪ kapitāldaļu turētājs, FM valsts sekretāre, uzdevusi VNĪ padomei nekavējoties izvērtēt par attīstības projektu uzraudzību atbildīgo personu – valdes locekļa un citu darbinieku rīcību un atbildību par iespējamu darba drošības normu neievērošanu, veicot FM ēkas jumta nomaiņas darbus, portālu "Delfi" informēja ministrijā.

Tas darīts, ņemot vērā publiski vairākkārt, tai skaitā šodien, izskanējušo informāciju par iespējamiem darba drošības pārkāpumiem, īstenojot attīstības projektu "Jumta, logu, pagalma pārseguma un ieejas mezgla atjaunošana Smilšu ielā 1, Rīgā", kā arī saskaņā ar Publiskas personas kapitāla daļu un kapitālsabiedrību pārvaldības likuma 107. panta pirmo daļu, skaidroja FM.

FM jau vairākkārt ir norādījusi, ka, veicot būvdarbus, darba drošības pasākumu ignorēšana un neievērošana nav pieļaujama.

Padomei ir steidzami jāizvērtē VNĪ amatpersonu un darbinieku atbildība par darba drošības normu neievērošanu, veicot FM ēkas jumta nomaiņas darbus. VNĪ ir jāpastiprina kontrole par īstenoto projektu darba drošības ievērošanu, uzsvēra FM.

Tāpat ir uzdots par iespējamiem darba drošības pārkāpumiem nekavējoties vērsties Valsts darba drošības inspekcijā un citos atbildīgajos dienestos par normatīvajos aktos paredzēto rīcību, atbilstoši pielietojot līgumā paredzētās soda sankcijas saistībā ar fiksēto iespējamo pārkāpumu, akcentēja FM.

Jau ziņots, ka pērn novembrī notika negadījums, kad no Finanšu ministrijas jumta nokrita un gāja bojā strādnieks.

Pēc šī gadījuma finanšu ministrs Jānis Reirs (V) bija uzdevis izvērtēt VNĪ atbildību notikušajā, tai skaitā veikto iepirkumu procedūru par ministrijas jumta remontdarbiem, lai pārliecinātos, vai iepirkumā tika iekļauta darba drošības prasību nodrošināšana.

Tāpat, sadarbībā ar VDI, tika pārbaudīta un izvērtēta citu VNĪ veikto iepirkumu atbilstība darba drošības ievērošanai būvdarbu laikā, kā arī drošība citos VNĪ objektos, novembrī norādīja ministrijā.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!