Kādam portāla "Delfi" lasītājam izdevies video iemūžināt interesantu tauriņu – rudens sfingu – dienvidos izplatītu kukaini, kura sugas brāļi Latvijā mēdz viesoties teju katru vasaru.

"Pirms pāris dienām pie manis ciemos atlidoja mazs putniņš. Spārnus tas vēzēja tik ātri, ka tie bija gandrīz neredzami, putniņš lidoja no viena pteūnijas zieda uz nākamo un ar garā knābja/snuķa palīdzību sūca no tiem nektāru," raksta aculiecinieks.

Šo kukaini nereti mēdz jaukt ar kolibri putniņu, abu līdzīgās uzvedības dēļ. Kā skaidro Latvijas Dabas muzeja vecākais entomologs Nikolajs Savenkovs, kukainis "tēlo kolibri uzvedību", jo tas "karājas gaisā" līdzīgi kā mazais putniņš. Iemesls šādai tauriņa uzvedībai ir gaužām vienkāršs – rudens sfings ir pārāk smags, lai nosēstos uz zieda to nenolaužot, tādēļ nektāru nākas sūkt nenolaižoties.

"Tas ir labs lidotājs. Latvijā tā ir diezgan reta suga, tie migrē uz ziemeļiem, bet Latvijā savas populācijas nav," skaidro eksperts, piebilstot, ka gandrīz katru vasaru kādam aculieciniekam tomēr izdodas pamanīt un iemūžināt interesanto lidoni.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!