Pēkšņais atkusnis ne tikai krietni mainījis skatu aiz loga, bet arī samulsinājis dabu – jau 27. janvārī portāla "Delfi" lasītājiem izdevies sastapt ezi. Video redzams, kā mazais dzīvnieciņš devies pastaigā pa sniega un ledus klātu ceļu. Tiesa gan, saskaņā ar speciālista pausto, ežiem šobrīd vēl būtu jāguļ ziemas miegā un šāda situācija noteikti nav vērtējama kā pozitīva.

"Tas rada lielas briesmas," portālam "Delfi" pastāstīja Rīgas Zooloģiskā dārza Informācijas un izglītības nodaļas pārstāvis Māris Lielkalns, uzsverot, ka šobrīd ežiem, kas ir gaļēdāji, nav ko ēst, jo viņu barība, lielākoties, ir kukaiņi un tārpi.

Sastapto ezīti nekādā gadījumā nevajadzētu nest telpās un barot, norādīja speciālists. Eža ķermeņa temperatūra ziemas miega laikā ir vien dažus grādus virs nulles un dzīvnieks atmostas ļoti lēni, pretēji, piemēram, lācim, kas iztraucēts no ziemas miega var visai veikli ņemt kājas pār pleciem. Savukārt barot zvērēnu nevajag, jo, ja ezis pēc mielasta atkal iegrims ziemas miegā, barība nepārstrādāsies, bet paliks viņa kuņģī un zarnās, kur sāks pūt, tādējādi saindējot mazo organismu.

Lielkalns iesaka sastapto dzīvnieciņu nogādāt drošā un vēsā vietā un pārsegt, piemēram, ar sienu, tādējādi, it kā ierušinot viņu migā.

Ja dzīvnieks tomēr jau ienests iekšā, tad to telpās jātur un jābaro līdz pavasarim. Tā kā ezis ir gaļēdājs viņu drīkst barot ar liesu gaļu, kas vai nu ir samalta, vai sagriezta sīkos gabaliņos, biezpienu, olām, zivi (bez garšvielām, ne kūpinātu vai citādi pagatavotu), suņu un kaķu barību un noteikti nedrīkst aizmirst par svaigu ūdeni. Tāpat pie ēdiena "vitamīnu tiesai" var pierīvēt pavisam nedaudz burkāna vai ābola. Savukārt mazajam zvērēnam nevajadzētu dot pienu.

Parasti eži no ziemas miega mostas, kad ārā gaiss jau ir kārtīgi iesilis un ir atmodušies kukaiņi un tārpi.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!