"Manā īpašumā ierodas bez manas piekrišanas, iebrauc aiz privātīpašuma zīmes un nesagatavojušies darbam, pieprasa ielaist kūtī," klāsta "Delfi" aculiecinieks Jānis Kļava, kurš ir šokēts par Pārtikas un veterinārā dienesta (PVD) inspektoru rīcību. Tikmēr dienestā portālam "Delfi" skaidro, ka vīrietis inspektoriem ir labi zināms – jau iepriekš izpaudies ar savu agresiju, nelaidis cūku novietnē, saņēmis naudas sodu un pie tam pārkāpis biodrošības prasības savā fermā.

Vīrietis "Delfi Aculieciniekam" ir iesūtījis video, kurā nofilmēta PVD viesošanās viņa īpašumā. "PVD demonstrē amatpersonu darbu un sagatavošanās līmeni. Par laimi, viss tika uzfilmēts un ir redzams," uzsver lauksaimnieks.

"Šī video iesūtītājs PVD ir labi zināma persona, kas ar savu agresīvo rīcību un rupjību ne reizi vien ir traucējis PVD veterinārajām inspektorēm veikt savus darba pienākumus," portālam "Delfi" pastāstīja PVD pārstāve Ilze Meistere. Viņa klāsta, ka stāsta sākums ir meklējams šī gada pavasarī – aprīlī, kad šis pats saimnieks līdzīgos apstākļos neļāvis inspektoriem darīt savu darbu – veikt pārbaudi cūku novietnē. Par to tika uzsākta lietvedība administratīvā pārkāpuma lietā un piemērots naudas sods.

"Šāda bezatbildīga novietnes īpašnieka rīcība laikā, kad Latvijā plosās Āfrikas cūku mēris un slimības uzliesmojumu dēļ nākas izkaut veselus ganāmpulkus, apdraud visas apkārt esošās lielās cūku fermas"
PVD pārstāve Ilze Meistere

"Pēc šī incidenta saimnieks vairs šķēršļus pārbaudes veikšanai nelika un dienesta inspektori pārbaudē konstatēja ne tikai biodrošības pārkāpumus cūku novietnē, bet arī to, ka cūkas nav izmeklētas uz infekciju slimībām," uzsver PVD pārstāve.

"Šāda bezatbildīga novietnes īpašnieka rīcība laikā, kad Latvijā plosās Āfrikas cūku mēris un slimības uzliesmojumu dēļ nākas izkaut veselus ganāmpulkus, apdraud visas apkārt esošās lielās cūku fermas," norāda Meistere.

"Acīmredzot, tā vietā, lai pa šo laiku savestu kārtībā savu saimniecību, bezatbildīgais saimnieks laiku izmantoja šī iestudējuma inscenēšanai."

PVD pārstāve skaidro, ka novietnes īpašniekam pārkāpumi noteiktā termiņā bija jānovērš. Lai pārbaudītu, vai tas ir noticis, PVD cūku novietnes īpašnieku informēja, ka 30. novembrī, laikā no pulksten 11.30 līdz pulksten 12 ir ieplānota pārbaude un nepieciešams nodrošināt inspektoru iekļūšanu novietnē.

"Ierodoties pārbaudē, inspektores sagaidīja video redzamā automašīna, ar atvērto bagāžnieku, "operators" un agresīvais saimnieks, kurš atteicās inspektores ielaist novietnē. Turklāt, kā redzams video, saimnieka automašīna mērķtiecīgi brauc virsū dienesta automašīnai," atzīmē Meistere.

"Acīmredzot, tā vietā, lai pa šo laiku savestu kārtībā savu saimniecību, bezatbildīgais saimnieks laiku izmantoja šī iestudējuma inscenēšanai," pauž PVD pārstāve. Viņa informēja, ka arī par šo gadījumu uzsākta lietvedība administratīvā pārkāpuma lietā. Vienlaikus viņa uzsver –biodrošības pārbaude saimniecībā notiks, vēlas to novietnes īpašnieks vai nē. "Ja būs nepieciešams, tiks piesaistīti arī policijas darbinieki," apgalvo Meistere.

PVD pārstāve atgādina, ka novietnē ir jābūt ievērotiem biodrošības noteikumiem, kas nozīmē, ka jebkurai personai, kas ienāk novietnē, ir jāpārģērbjas un jāveic apavu dezinfekcija. Tā ir PVD veterināro inspektoru standarta procedūra, veicot pārbaudi novietnē. Dienests uzraudzības objektos var ierasties gan negaidīti, gan iepriekš pārbaudi ieplānojot.

"Par šo pārbaudi, zinot novietnes īpašnieka savdabīgo izpratni par noteikumu ievērošanu un kontrolējošo iestāžu darbu, dienests bija informējis iepriekš, līdz ar to tā nebija neplānota pārbaude, lai gan tāda tā varēja būt. PVD inspektori darīja savu darbu tiktāl, ciktāl tas bija iespējams, saskaroties ar rupju un agresīvu rīcību," uzsver PVDS pārstāve, vienlaikus atgādinot, ka šī nav pēdējā pārbaude, kas notiks šajā cūku novietnē.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!