Ceturtdien, 23. maijā, kādam aculieciniekam no vilciena izdevies iemūžināt amizantu ainu – pa sliedēm skrienošu melnu putnu, kurš šķietami sacenšas ar vilcienu. Latvijas Dabas muzejā un Rīgas Zooloģiskajā dārzā milzīgo putnu atpazīst kā emu, kurš, visticamāk, aizbēdzis no kāda mini zoo vai privātkolekcijas.

Latvijas Dabas muzeja Zooloģijas nodaļas vadītājs Dmitrijs Boiko portālam "Delfi" pauž, ka gar vilcienu skrienošais putns Rēzeknē, visticamāk, ir emu, kurš izbēdzis no kādas privātkolekcijas vai mini zoo.

Vaicājot ekspertam, kādas ir putna izredzes izdzīvot, Boiko norāda, ka vasarā tās ir ļoti labas, jo putns noteikti atradīs dzinumus, sēklas. Bada nāve eksotiskajam dzīvniekam nedraud. "Plēsēji arī, visticamāk, tagad neatradīsies. Bet, ja līdz rudenim putnu nenoķers, tad noteikti aizies bojā aukstajā laikā," sacīja Boiko.

"Mēs taču jau zinām, ka Latvija ir ķenguru zeme (jo ziemā Iecavas pusē tika noķerts rudpelēko valabiju tēviņš, ko vēlāk nosauca par Spelgoni). Tagad esam guvuši vēl vienu apstiprinājumu, ka esam cieši saistīti ar Austrāliju - Rēzeknes pusē savā vaļā staigā emu," stāsta Rīgas Zooloģiskā dārza pārstāvis Māris Lielkalns.

Pēc viņa teiktā, attēlā redzams viens no lielākajiem putniem – emu, kas brīvā vaļā dzīvo Austrālijā. Dažādās pasaules malās tas ir iecienīts privāto mini zoodārzu un strausu fermu iemītnieks.

"Protams, ka lielais skrējējputns aizmucis no kāda netālu esoša audzētāja, kurš, visticamāk, tā arī paliks nezināms, jo saimnieks ir pārkāpis divas lietas: nav nodrošinājis labturības apstākļus dzīvniekam, kā rezultātā tam ir bijušas iespējas nonākt savvaļā; ieviesis Latvijas dabā jaunu svešzemju sugu," stāsta Lielkalns.

Zooloģiskā dārza pārstāvis uzsver, ka par dzīvniekiem ir jābūt atbildīgiem, sagādājot piemērotus dzīves apstākļus, atbilstošu barību un aprūpi. "Ja vairs nevaram par tiem parūpēties, tad gādājam par jaunām mājām, nevis ļaujam tiem nīkuļot un mocīties," iesaka Lielkalns.

Tāpat viņš uzskata, ka, izlaižot dabā vai ļaujot dzīvniekam tur nonākt izmūkot, "mēs piesārņojam mūsu vidi ar svešzemju sugām". Dažas, kā skaidro Lielkalns, neizdzīvos, bet citas pielāgosies un iedzīvosies, kā rezultātā jaunie iemītnieki var nodarīt tiešu kaitējumu vietējai florai un faunai. "Bez tam, tie var ievazāt mūsu dabā svešzemju parazītus, kuru radīto postu mēs pat nenojaušam," pieļauj Lielkalns.

Sūtiet savas reportāžas un par labāko reportāžu saņemiet balvu - dāvanu karti “Galactico” 30 eiro vērtībā. Foto un video gaidām epastā aculiecinieks@delfi.lv, vai arī izmantojiet reportāžu iesniegšanai paredzēto formu!

Darbdienās no plkst. 10.00 līdz 14.00 varat arī ziņot par nebūšanām, novērojumiem, ierosinājumiem, zvanot pa “Delfi Aculiecinieka” tālruni nr. 67784066!

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!