Kopš janvāra ārstniecības iestādēm jānodrošina vides pieejamība cilvēkiem ar kustību traucējumiem, taču Stradiņu slimnīca joprojām nav spējusi atrast iespēju pielāgot labierīcības, tādējādi pacientiem liedzot iespēju iziet pilnu ārstēšanās kursu. Veselības inspekcija par pārkāpumiem nav informēta, portāls "Delfi" uzzināja invalīdu un viņu draugu apvienībā "Apeirons".

Apvienības "Apeirons" eksperti konstatējuši vairākus pieejamības pārkāpumus P. Stradiņa Klīniskajā universitātes slimnīcā. Starp tiem nozīmīgākais pārkāpums ir ierobežotā pieejamība sanitārajiem mezgliem tiem pacientiem, kuri pārvietojas riteņkrēslā. Viņiem tiek piedāvāts uz labierīcībām iet mājās vai arī - slimnīcas gultā biežāk nomainīt palagus.

Savukārt neviens no abiem risinājumiem nav minēts ne ANO konvencijā "Par cilvēku ar invaliditāti tiesībām", ne arī Ministru kabineta noteikumos.

Veselības inspekcijas darbinieki apgalvo, ka P.Stradiņa Klīniskajā universitātes slimnīcā vides pieejamības pārbaudes veiktas jau 2012. gadā, kad slimnīcai tika uzdots vidi uzlabot. Taču izmaiņas joprojām nav veiktas un pacienti, kuri pārvietojas riteņkrēslos, nevar iekļūt slimnīcas tualetēs.

Pagājušā gada nogalē tiesa Veselības inspekcijai uzlika par pienākumu izmaksāt morālā kaitējuma kompensāciju par bezdarbību ārstniecības iestāžu pieejamības nodrošināšanā.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!