Foto: DELFI Aculiecinieks
"Šā gada 10. oktobrī izkārtie Somijas karogi lika man ieskatīties kalendārā. Tas vēstīja, ka valsts karogi ir uzvilkti par godu somu literatūras pamatlicējam, dzejniekam un dramaturgam Aleksim Kivi (10.10.1834-31.12.1872). Īstā vārdā Stenvalls," portālam "Delfi" raksta Leons Stiprais.

"Dzimis senā somu dzimtā. Ģimenes drēbnieka artelis nedod lielus ienākumus. Tikai 12 gadu vecumā iemācījies zviedru valodu un iestājas pamatskolā.

Studijas turpināt regulāri nevarēja veselības problēmu dēļ. Daudz lasījis dižākos pasaules rakstnieku darbus.Tajā skaitā arī "Kalevala "– somu varoņeposu.

Sarakstījis dažas lugas, kas izveidoja pamatus somu dramaturģijai. Izdevis dzejas krājumu "Karnevala". Slavu viņam atnesa romāns "Septiņi brāļi". Tas tiek uzrakstīts tikai divus gadus pirms rakstnieka aiziešanas no šīs pasaules. Līdz tam visi literatūras darbi un lugas tika rakstītas zviedru valodā.

Rakstnieks par saviem panākumiem uzzina tikai īsos apgaismības brīžos savas slimības laikā.

Šodien viņam ir uzcelti apmēram vienpadsmit pieminekļi. Piemiņai izdotas pastmarkas.Radītas vairākas filmas par rakstnieka dzīvi. Viņa darbi tulkoti apmēram četrdesmit tautu valodās.

Lielā somu rakstnieka piemērs māca, ka visu nenosaka oficiālā izglītība. Strādājiet savā profesijā ar aizrautību. Lasiet grāmatas. Klausieties lielo komponistu muziku. Radiet, veidojiet, stāstiet!

Agri vai vēlu jūs uzskatīs par dižu, lielu un varenu. Savā ģimenē. Darba vietā, skolā, pilsētā, valstī un pat pasaulē!"

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!