Mani pierakstīja pie zobārstes - latvietes. Tas jau man likās gana interesants fakts. Vēlāk, īsā satikšanās reizē, daktere Ingūna papildināja manus novērojumus.

Zobārsta apmeklējums ir pēc iepriekšēja pieraksta. Rindas garas - līdz pat trīs mēnešiem. Katru dienu ir dežūras laiks, kuros tiek pieņemti akūtie slimnieki. Pieteikties var zvanot darbadienu rītos no pulksten 8.00 līdz 9.00. Tāpēc poliklīnikā nav neredz rindu, nedz kunkstošu slimnieku. Zobārstniecībā, tāpat kā citās iestādēs - aptiekās, sociālās palīdzības telpās un slimnīcu reģistratūrās - apmeklētāji runā ar ierēdņiem, sēžot pie reģistratūras lodziņa. Te mazāk jūt ierēdņu pārākumu un apmeklētāja pazemošanas elementu - stāvēšanu 'kunga' priekšā.

Ja pacients neierodas norādītajā laikā, tam jāmaksā soda nauda 34 eiro (aptuveni 24 lati).

Telpas tīras, gaišas, tikko remontētas. Somi ļoti lielu uzmanību pievērš cīņai ar pelējumu un hospitālo infekciju. Poliklīnikas, slimnīcas pansionāti, skolas – visas telpas tiek regulāri remontētas. Pat nojauktas, ja cīņa ar pelējumu prasa pārāk lielus līdzekļus. Somi ir dzīvojuši diezgan noslēgti, tāpēc ģenētiski organismi ir jūtīgi pret alerģijām, audzējiem un citām pārmantotām slimībām.

Instrumentu sterilizācija ir centralizēta. Tas nodrošina stingru sterilizācijas kontroli un palielina atbildību. Sterilizēti tiek arī urbju turētāji, jo tie saskaras ar pacientu gļotādu.

Zobārsta krēslā pacientus pārsvarā apkalpo guļus stāvoklī. Viņiem visiem tiek uzliktas aizsargbrilles. Anestēzija tiek veikta ar lielu rūpību, gandrīz bez sāpēm. Daktere Ingūna pastāstīja, ka ir gadījumi, kad slimnieks no anestēzijas atsakās. Viena paciente tā baidījusies no injekcijas adatas, ka bija laimīga, ka sāpošo zobu urba bez injekcijas pielietošanas. Paradoks, ka bailes ir tik lielas, ka pacients īstās sāpes pat nejūt.

Skalot muti un spļaut ārā asiņainus tamponus šeit nevajag. Medmāsa visas procedūras laikā dzesē urbjamo zobu ar ūdens strūklu. Spēcīgs mini sūknis un māsiņas veiklās rokas mutes dobumu atbrīvo no ūdens, siekalām un tamponiem.

Zobu rentgenu zobārste veic turpat kabinetā, un rentgenuzņēmums uzreiz redzams datorā.

"Melnās" jeb amalgama plombas tagad lieto reti. Kaitīgas? "Es domāju, ka kaitīgas viņas ir vairāk, ja sāk tās visas mainīt," atbild daktere.

Viena zoba ārstēšana maksā no 20 līdz 60 eiro (14 līdz 42 latiem). Ārstēšanas izmaksās ir iekļauta arī apmeklējuma maksa, kas ir 9,6 eiro (6,7 lati). Rēķinu zobārstniecība izraksta elektroniski. Tas ir redzams reģistratūras datorā, kur pacients norēķinās. Ja naudas nav līdz, tad rēķinu var divu nedēļu laikā atmaksāt jebkurā bankā. Tam līdzi seko Somijas VID.

Zobārsts naudu neņem. "Pateicības" Somijā ārstam netiek dotas. Tomēr ir pacienti ,kas pēc ārstēšanās kursa paldies pasaka uzdāvinot ziedus, konfektes, kūku. To šeit par "kukuli" neviens neuzskata. Atalgojums zobārstiem ir gana liels, tāpēc papildus naudas pasniegšana vai ņemšana nav iedomājama. Darbu zaudēt var viegli, un jebkurš pārkāpums, sodāmība uzrādīsies tavā CV visā Somijas datortīklā.

"Zobārsta darbs Somijā ir stabils, labi organizēts un ļoti augstu novērtēts, atšķirībā no Latvijas," piebilda zobārste Ingūna. Haminā ir divas zobārstes no Latvijas. Visā Somijā vairāki desmiti.

Somijā daktere nokļuva ar savas draudzenes atbalstu. Latvijā bija krīze, darba nestabilitāte, lielas materiālās problēmas. Pēc lēmuma pieņemšanas, sekoja somu valodas kursi Latvijā. Tam bija vajadzīgs gads. Darba vietu atrod attiecīgas firmas. Dzīvoklis un bērnudārzs ir nodrošināts uzreiz.

Ārstam un medmāsai, kas zin somu valodu, te darbu atrast nav grūti. "Kā ir ar ārsta palīgiem (feldšeriem)," jautāju dakterei? Zobārste skaidroja, ka ar viņiem ir grūtības, jo tādu profesiju Somijā nav. Te par savu cilvēku likteni, jādomā Latvijas valdībai.

Latviešu biedrības Haminā nav. "Pārāk maz šeit latviešu," skumji izsakās daktere Ingūna.

"Ko Jūs gribētu pateikt Latvijas valdībai," es jautāju. "Latvijas valdībai novēlu vairāk rūpēties par saviem cilvēkiem, lai tiem nevajadzētu iztikšanai doties peļņā svešumā," atbild zobārste.

Rakstot šīs rindiņas es jutu, ka zobus ārstēt gribētu tikai Somijā. Ieslīgstot krēslā, divu skaistu un gādīgu sieviešu roku parūpēts.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!