Foto: DELFI Aculiecinieks
"Visai pasaulei karš beidzās 8.maijā. PSRS un viņas mantiniece Krievija Uzvaras dienu svin 9. maijā. Ar karogiem, Georga lentītēm un parādēm. Ar nepieredzētu propagandu par Krievijas lomu uzvarā pār fašismu. Ar paranoisku vēlmi iznīdēt fašismu jebkur uz zemes. Somijā viss notiek citādi," raksta "Delfi" lasītājs Leons Stiprais.

"Pamiera līguma noteikumi 1944.gada septembrī pieprasīja, lai somi iestājas karā pret saviem nesenajiem sabiedrotajiem – vāciešiem, ko somi bija spiesti darīt.

Praktiski karš somiem beidzās 1945.gada 27.aprīlī, kad pēdējais vācu karavīrs atkāpās uz Norvēģiju. Kara rezultāti bija šausminoši. Krituši 90 000 karavīru. Ievainoti simtiem tūkstoši. Bez vēsts pazuduši ap 4000 karavīru. Zaudēta daļa Karēlijas. Smagi kontribūcijas noteikumi. Tomēr bija saglabāta valsts neatkarība.

Šajā dienā visā Somijā tiek izkārti valsts karogi. Oficiāli šo dienu sauc par Veterānu dienu. Ne parādes, ne kvēlas runas. Vakarā pusē visi veterāni ar saviem organizāciju karogiem ierodas lielā zālē uz kafijas vakaru. Viņu vārdā tiek nolikts ziedu vainags pilsētas brāļu kapos.

Somijā faktiski karoja visa tauta. Viena no lielākajām organizācijām bija sieviešu organizācija Lotta Sverd (Lotta Svärd). Šī organizācija radās jau pilsoņu kara laikā 1918 .gadā. Pakļāvās somu Zemessardzei. Nosaukums tika ņemts no slavenās Runeberga balādes "Praporšķika Stolja stāsti ". Stāsts, kā karavīra sieva Lotta Sverda Krievijas-Zviedrijas karā devās pie sava vīra. Pat pēc vīra nāves kaujas laukā, sieviete palika, lai palīdzētu gatavot ēst, mazgāt veļu un kopt ievainotos karavīrus.

Lottas vienībās praktiski arī nodarbojās ar šo jautājumu risināšanu. Viņi organizēja sakaru nodaļas, ēdināšanas, apgādes un žēlsirdīgo māsu vienības. Bija štāba darba un līdzekļu vākšanas nodaļas. Lottu krūšu nozīme bija zils saules krusts ar uzrakstu "Lotta Svärd".
Lottas, kā citas paramilitārās vienības, tika likvidētas 1944.gada novembrī. Biedru skaits uz to brīdi bija 230 000.

Formāli var likvidēt visu ko. Tomēr atmiņas, pienākuma apziņu un sirdsapziņu neiznīcināsi. Lottu zvērestā bija iekļauti vārdi "..aizsargāt ticību, māju un Dzimteni".

Zvērestā bija arī vārdi "var pamest organizāciju, ja pati personīgi iesniedz atlūgumu".
Acīmredzot somu sievietes uzskatīja, ka viņas nav pametušas šo organizāciju. Savu jaunības pārliecību viņas savā apziņā glabā arī šodien. Jo, apskatot kapu pieminekļus, es redzēju, ka uz daudziem pieminekļiem ir emblēmas, kas pieder Lottu, žēlsirdīgo māsu un kara veterānu organizācijām.

Šis cīņas un apņēmības gars tiek nodots bērniem un bērnu bērniem. Tāpēc arī šodien visās armijas parādēs un pasākumos plīvo šo organizāciju karogi. Tāpēc Somijas jaunieši tā raujas uz armiju. Arī RUK – rezerves virsnieku skolas kadeti nekad neaptrūkstas, jo dienēt liekus trīs mēnešus un iziet bargu apmācības kursu neviens viņiem ar varu neliek. Tur iet tikai brīvprātīgi."

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!