Inčukalna ziemeļu sērskābā gudrona dīķī visi plānotie darbu apjomi paveikti pilnā apjomā, bet dienvidu dīķī visus darbus paredzēts pabeigt līdz 2021. gada februārim, portālam "Delfi" pastāstīja Valsts vides dienesta (VVD) pārstāve Kristīne Kļaveniece.

Darbu pie Inčukalna sērskābā gudrona dīķiem 15. martā iemūžinājis arī aerofotogrāfs Mihails Ignats, kurš "Delfi Aculieciniekam" iesūtīja bildes no putna lidojuma. Dīķu iemūžināšanā viņam palīdzējis arī pilots-instruktors Andrejs Asars.

Portāls "Delfi" arī vaicāja VVD pārstāvei aktuālāko informāciju par to, kā norit darbi un cik daudz līdz šim jau ir paveikts. Viņa pastāstīja, ka projekts "Vēsturiski piesārņoto vietu "Inčukalna sērskābā gudrona dīķi" sanācija, II posms" šobrīd tiek īstenots saskaņā ar plānoto darbu grafiku, atsevišķās aktivitātēs apsteidzot laika grafiku. "VVD projekta ieviešanas vienība ir apzinājusi iespējamos riskus saistībā ar Latvijā izsludināto ārkārtas stāvokli un šobrīd, ņemot vērā laika rezervi noteiktās aktivitātēm, atkāpes laika grafikā netiek plānota – projektu plānots pabeigt 2023. gadā," uzsver Kļaveniece.

Inčukalna sērskābā gudrona dīķi šī gada 15. martā:

Viņa arī iepazīstina ar paveiktajiem un plānotajiem darbiem gan pie dienvidu sērskābā gudrona dīķa, gan ziemeļu sērskābā gudrona dīķa.

Dienvidu sērskābā gudrona dīķis. Kā stāsta VDD pārstāve, no dienvidu sērskābā gudrona ir pilnībā atbrīvota dīķa rietumu daļa (ar dambi Dienvidu dīķis ir sadalīts divās daļās), savukārt austrumu daļā sērskābā gudrona rakšana tuvojas noslēgumam.

"Līdz februāra beigām izrakti vairāk nekā 93% no plānotā sērskābā gudrona apjoma, tādējādi nedaudz apsteidzot iepriekš plānoto laika grafiku," uzteic Kļaveniece. Viņa atklāj, ka pašlaik dienvidu dīķa rietumu daļā norit pamatnes homogenizācija un neitralizācija, kas, kā norāda Kļaveniece, secīgi ir nākamā darbība pēc sērskābā gudrona izrakšanas. Tāpat turpinās sērskābā gudrona sagatavošana sekundārajā kurināmajā un tā nogādāšana uz SIA "SCWENK Latvija" ražotni Brocēnos. Kā uzsver VDD pārstāve, šos darbus plānots pabeigt līdz šī gada augustam.

"Visus darbus dienvidu dīķī paredzēts pabeigt līdz 2021. gada februārim. Līdz darbu pabeigšanai tiks veikts nepārtraukts virszemes, pazemes ūdeņu un gaisa monitorings," sola VDD pārstāve.

Ziemeļu sērskābā gudrona dīķis. Kļaveniece uzsver, ka ziemeļu dīķī visi plānotie darbu apjomi paveikti pilnā apjomā. "Šobrīd tiek veikti priekšdarbi, lai teritoriju nodotu ekspluatācijā. To plānots izdarīt līdz šī gada 30. aprīlim," tā VDD pārstāve.

Viņa arī ieskicē paveiktos darbus ziemeļu sērskābā gudrona dīķī:

  • vispiesārņotākais smilts/gudrona maisījums tika izvests no teritorijas, un ir utilizēts;
  • pabeigta pazemes ūdeņu atsūknēšana un attīrīšana plānotajos apjomos;
  • teritorija ir rekultivēta – pārsegta ar dolomīta šķembām un izveidots ūdensnecaurlaidīgs pārklājums;
  • izveidota virszemes ūdens savākšanas sistēma.

"Šobrīd turpinās darbs pie pēcsanācijas virszemes un pazemes ūdeņu monitoringa sistēmas izveidošanas," informē Kļaveniece.

Sūtiet savas reportāžas un par labāko reportāžu saņemiet balvu - dāvanu karti iepirkumiem "Rīga Plaza" 30 eiro vērtībā. Foto un video gaidām epastā aculiecinieks@delfi.lv, vai arī izmantojiet reportāžu iesniegšanai paredzēto formu!

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!