Foto: LETA

Neviens Latvijā notiekošs mūzikas festivāls nav apveltīts ar tik skandalozu slavu kā Krievijas šovbiznesa organizētais konkurss "Novaja volna"("Jaunais vilnis"). Atklāti draudi aiziet no Jūrmalas, biļešu tirdzniecības pārtraukums, cīņa par VIP personu apkalpošanu, Maestro kārtējā "koķetēšana" ar konkursa līdzpriekšsēdētāja posteni, un visbeidzot konkursa "Mūzas" – Allas Pugačovas demaršs jeb, pareizāk sakot, konkursa organizētāju sašutums un Mūzas neuzlūgšana uz Jūrmalu. Tas viņai par to, ka Krimā pagājušogad noorganizēja tieši tādu pašu konkursu ("Krim mjuzik fest") kā Jūrmalā. Līdz ar to Krievijas šovbiznesa "megazvaigznēm – Kirkorovam un Galkinam nācās apsolīt nespert kāju Jūrmalā.

Lai nu kā, bet Jūrmalas pilsētas mērija apsolīja iekārtot vairāk tualešu, biļešu tirdzniecību atjaunoja, Maestro kārtējo reizi piekrita kļūt par vienu no konkursa līdzpriekšsēdētājiem, īpašie ārzemju viesi tika sarunāti un pat Rīgas mērs Ušakovs piekrita Jūrmalas skaistās pludmales īpašo diskotēku, kas vienmēr bijusi neatņemama konkursa sastāvdaļa, organizēt uz asfaltēto Daugavas krastmalu.

Neskatoties ne uz ko, vakar Dzintaru koncertzālē tika atklāts 11.Starptautiskais populārās mūzikas jauno izpildītāju konkurss "Novaja volna 2012" ("Jaunais vilnis 2012"). Konkursa translēšanas tiesības Latvijā bija ieguvusi arī telekompānija "LNT", kura savās reportāžas par konkursa sagatavošanu un norisi ir pazaudējusi jebkādu kritisku redzējumu. Objektīvi saprotot, ka Valsts valodas likumu pārkāpt nedrīkst un pirms konkursa atklāšanas translācijas bija nepieciešams sagatavot subtitrus latviešu valodā, konkursa translēšanas beigas plkst. 02.15 naktī bija patiesi īsts pārbaudījums ikvienam, kurš tobrīd sēdēja pie televizora ekrāniem. Bet – tā jau ir katra personīgā problēma.

Ko tad sagaidīja un nesagaidīja TV skatītāji Latvijā, kuri cītīgi sekoja līdzi šim pasākumam zilajos ekrānos? Pirmkārt jau pompozitāti – neatceros nevienu muzikālu konkursu (pat Eirovīziju nē!), kurš sāktos ar divu valstu prezidentu apsveikuma telegrammām. Ja tas palīdzēs mūsu prezidentam paspert tuvāk soli kaimiņvalsts prezidentam mūsu tik saspīlētajās attiecībās, lai notiek!

Tas, ka pašiem galvenajiem šī muzikālā notikumam "vaininiekiem" – jaunajiem konkursa dalībniekiem vismaz šogad tiks pievērsta nedaudz lielāka uzmanība, izplēnēja jau ar pirmajām mūzikas taktīm. Varētu teikt, ka "Novaja volna" atklāšanas koncerta scenārijs sen jau ir akmenī iecirsts, un nekas to nevar mainīt. Konkursa dalībniekiem bija viss vakars jāpavada aizskatuvē, gaidot, kad estrādes zvaigznes atļausies pēc dziesmu izpildījuma (pilnas fonogrammas!) izlozēt uzstāšanās kārtas numuru.

Var tikai kafijas biezumos zīlēt, kurš izvēlas koncerta repertuāru – pašas zvaigznes vai koncerta režisors, bet "zvaigžņu lietus" lija par daudz un lija apnicīgi. Divas trešdaļas no dziesmām bija par mīlas ciešanām un sāpēm, bet, lai tās vairāk būtu pamanāmas, solistiem fonā "vingroja" pavadošas deju grupas. Un tikai bijušie "Novaja volna" ("Jaunais vilnis") konkursanti, apzinoties, ka viņi vēl ir pieskaitāmi pie jaunās paaudzes, mēģināja uz skatuves uzburt modernus ritmus un pasaules popmūzikas elpu (Sergejs Lazarevs, Ivans Dorns).

Patīkamu R. Paula dziesmas "Es aiziet nevaru" krievisko versiju izpildīja neredzīgā Krievijas estrādes dziedātāja Diāna Gurckaja, no kuras skatuvisko tēlu un horeogrāfiju varētu pamācīties ne viena vien nopelniem bagātā skatuves māksliniece.

Kopumā varētu teikt, ka Krievijas estrādes zvaigžņu parāde nepārsteidza ne ar dziesmu izvēli, ne azartiskumu dziesmu izpildē. Un tikai koncerta pašās beigās publiku, kura acīmredzami bija jau pagurusi, ar svaiga ūdens šalti atmodināja pasaulslavenā 70 – to gadu estrādes dziedātāja Toma Džonsa "retrospektīva". Apbrīnojami, ka gadu nasta nebija spējusi sabojāt ne viņa augumu, ne balsi. Viņš vienīgais spēja publiku pacelt no krēsliem un ļāva dāmām dejot līdzi dziesmiņā par seksbumbu.

Un tad beidzot notika tas, ar ko vajadzēja sākties konkursa atklāšanas koncertam – ar dalībnieku parādi un tradicionālo "valsts karogu šovu". Koncerta režisors it labi saprata, ka uz tik jauneklīga sākuma fona lielās estrādes zvaigznes varētu zaudēt savu spozmi, tāpēc drošs paliek nedrošs – tas viss tika atstāts koncerta beigām.

Diemžēl par pašiem konkursantiem tā arī neko no atklāšanas koncerta neuzzinājām, izņemot tikai to, no kuras valsts katrs ir atbraucis. Tas viss, cerams, ir pataupīts šīs dienas vakaram, kad sāksies pirmais konkurss. Varam tikai vēlēt žūrijai lemt taisnīgu tiesu, bet konkursantiem – veiksmi. Mūsējiem "Framest" – vislielāko!

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!