Aizvadītās dienas satraukumu raisījušas Salas novada iedzīvotāju vidū. Sankaļu Hes aizvērto slūžu dēļ Ziemeļsusējā ievērojami cēlies ūdenslīmenis, draudot appludināt iedzīvotāju lolotos dārziņus Dolomīta dārzkopības kooperatīvā. Pašvaldībā mierina – situācija tiek kontrolēta.

Svētdien, 17. februārī, Ivars novēroja, ka HES slūžas bijušas aizvērtas, tāpēc sākušas applūst upei tuvāk esošās teritorijas. Pirmdien telefonsarunā ar portālu "Delfi" Ivars apliecināja, ka "ūdens līmenis kāpjas otrpus ceļam, kas ved no Jēkabpils uz Biržiem, tur esošais lauks patlaban ir zem ūdens".

Netālu no HES atrodas dārzkopības kooperatīvā "Dolomīts" teritorija, un aculiecinieks ir nobažījies, ka arī to drīzumā varētu skart plūdi. "Aizpagājušogad bija lieli plūdi, tad mums puse kooperatīva bija zem ūdens," zināja stāstīt Ivars.

Portālam "Delfi" neizdevās sazināties ar HES pārstāvjiem, bet Salas novada izpilddirektors Arnis Baumeisters apliecināja, ka novada teritorijā šobrīd nav vērojams kritisks ūdens līmenis.

Salas novada pārstāve Jolanta Grandāne portālam "Delfi" skaidroja, ka pašvaldība ir pieredzējusi un izjutusi vai nu pavasara palus, vai arī rudens-ziemas plūdus. Biržu pusei, kur atrodas Dolomīta dārzkopības kooperatīvs, ir raksturīgas visai zemas palienu pļavas, tāpēc tās laiku pa laikam mēdzot applūst.

"Potenciāli applūstošās vietas ir zināmas, tām nemitīgi tiek veikts monitorings un izvērtēts bīstamības līmenis. Arī ar uzņēmējiem, kuru saimniekošana varētu ietekmēt palu līmeņa celšanos vai kritumu, regulāri tiek uzturēts kontakts, kā arī pārrunāts plānotais vai akūtais rīcības plāns," skaidroja Grandāne.

Viņa piebilda, ka ūdens līmenis pie Sankaļu HES patlaban neliecina par ārkārtas situācijas sākšanos: "HES slūžas noteikti tiks regulētas, pielāgojoties laikapstākļiem. Līdz šim nav novērots, ka to īpašnieks kritiskos brīžos tās būtu turējis ciet".

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!