A.God. Aizsardzības ministra kungs,

Mēs, Nacionālo bruņoto spēkos dienošie, gribētu vērsties pie Jums, lūdzot skaidrojumu, cik ilgi turpināsies plānveida NBS demoralizācija un ārdīšana, ko vada bijušo Padomju virsnieku “korporācija”.

Kopš 1992.gada Latvijā veiksmīgi virzījās par nolikto neatkarības, atklātības un izciešanas ceļu, kā rezultāta Latvijā atgriezās tie padomju virsnieki, kuri dienēja Padomju Savienībā. Viņu atgriešanās mērķis it kā bija neatkarīgās Latvijas NBS atjaunošana un pilnveidošana. Tas bija oficiāli atzītais mērķis. Viens no minēto aktivitāšu ierosinātājiem bija tagadējais Latvijas militārais atašejs Krievijā Brigādes ģenerālis V.Matīss. Tajā laikā neviens Latvijā nevarēja iedomāties cik ļoti postošs kļūs process, kas tika iesākts it kā ar cēlu mērķi.

Tajā pašā laikā mēs redzam, kas notiek: korupcija, negodīgi iepirkumi NBS vajadzībām par valsts līdzekļiem, skandāli ar militārām amatpersonām - lielos vilcienos. Ja analizē sīkāk – tiek iegādātas nevajadzīgas lietas par fantastiskām summām; aprīkojums, tehnika, kuram vajadzētu darboties pareizejos vietas, jo tas sargā mūsu Latviju, ka NATO valsti stratēģiskā līmeni, - nedarbojas. Bet tiek ziņots, arī laikrakstos, ka viss ir kārtībā, lai gan iespēja izpildīt starptautiski nepieciešamus uzdevumus tajā pašā laikā var tik uzskatīta par apšaubāmu. Nevaram neminēt arī “cilvēka faktoru” – personāls, kam būtu jāstrādā līmenī, kas nepieciešams modernai armijai, netiek nedz pienācīgi sagatavots, nedz apmācīts, nedz atlāgots. Par kaut kādu cieņu un izpratni no vadošajiem NBS spēkiem nemaz pat runāt negribas. Kāpēc esoša augstāk minēta NBS vadība atbilstoši nerūpējas par jaunāko Latvijas virsnieku sagatavošanu NAA kopš 1993.g.. Ka rezultāta trūkst virsniekus ar augstāko inženiertehnisko izglītību un ne tikai.

Bet “korporācija” parūpējas, lai viņiem saglabāsies gan Padomju armijas (PA) pakāpes, gan izdiena PA, lai saņemt garantētas pensijas jau NATO valsti. Kās arī paspēja parūpēties par savējiem ģimenes locekļiem, kuriem ir gods dienēt mūsu Latvijai, tēva vai vīra pakļautībā.

Šķiet, ka “korporācija” kontrole valsts aizsardzības struktūras, kurām jārūpējas par veselīgu vidi darbspējīgā armijā, ka rezultāta, neanalizē notiekošo, bet “pareizi” reaģē ar atļaujas izdošanu “par Valsts un NATO noslēpumiem” augstāk minētam personām. Arī tad, ja tomēr analīze notiek, tad tai brīnumainā kārtā nav jūtami tās rezultāti. Piemēram, dienesta izmeklēšanas, atlaišanas un tiesas procesi. Atliek uzdot jautājumu – vai atkal nesaskaramies ar personīgu šauru aprindu ieinteresētību un iespējamu korupciju tur, kur šīs parādības apdraud valsts drošību un stratēģiskās intereses? Varbūt sabiedrība uzskata, ka AM un NBS nav spējīgi uz iekšēju auditu, jo cilvēki, kas ir “pie stūres”, nemaz nav tādi, par kādiem izliekas? Pēdējo notikumu gaitā, vēlams pajautāt, kam un kur ‘korporācija” dienē? Izmantojot iespēju brīvi paust savas pārdomas, jo brīvā Eiropas valstī tās ir katra pilsoņa tiesības, mums gribētos uzzināt, vai arī šie jautājumi paliks bez atbildes.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!