Foto: Kremlin

Kā jau "Delfi Aculiecinieks" pirms vairākiem mēnešiem rakstīja, - mainām atalgojuma sistēmu par iesūtītajām reportāžām. Sākot ar šodienu pārejam uz iknedēļas apbalvošanas sistēmu.

Jaunie reportāžu iesūtīšanas un vērtēšanas noteikumi

'Delfi Aculiecinieka' nedēļa ilgst no otrdienas līdz nākamajai pirmdienai, to ieskaitot, piemēram, no 18. līdz 24. februārim: 

  • Katru otrdienu mēs paziņosim iepriekšējās nedēļas uzvarētāju, kā arī balvu, uz kuru varēs pretendēt nākamās nedēļas gaitā.
  • Ja no redakcijas skatpunkta konkrētajā nedēļā uzvarētāja nav, balva tiek rezervēta tādām nedēļām, kad var gadīties nevis viens, bet pat vairāki autori - uzvarētāji.
  • Vienlaikus ik nedēļu mēs izsludināsim konkrētu tēmu, taču gadījumā, ja tāda netiek izziņota, uzvarētājs būs tas, kurš iesūtīs spēcīgāko reportāžu jebkurā no kategorijām.
  • Apliecinājumu par uzvaru autors saņems savā elektroniskajā pastā (norādiet savu epastu, bet vēl labāk būtu, ja autors reģistrētos)
  • Uzvarētājam sava balva jāsaņem "Delfi" redakcijā Rīgā divu nedēļu laikā vai arī balva tiks izspēlēta no jauna

Vērtēšanas kritēriji

Uzvarētājus noteiks latviešu un krievu portālu "Delfi Aculiecinieks" redaktori. Strīdīgās situācijās reportāžu novērtējumā iesaistīsies arī galvenie abu portālu redaktori.

Reportāžām vērtēsim pēc:

  • tēmu, teksta, fotogrāfijas un video unikalitātes; reportāžām jābūt sagatavotām speciāli publicēšanai "Delfi Aculiecinieks"
  • Reportāžas aktualitātes, proti, vai reportāža ir aktuāla cilvēkiem konkrētajā laika periodā, vai varbūt tā papildina kādu aktuālu diskusiju, tie aculiecinieki, kuri pratīs turēt roku uz sabiedriskās dzīves pulsa, saņems "īpašos punktus".
  • Publikācijas kvalitātes. Lieliskā reportāžā pievilcīgs ir gan teksts, gan foto un video. Protams, mēdz būt situācijas, kad tikai viena no reportāžas sastāvdaļām ir izcila, taču pārējās varētu vēlēties labākas. Mēs to noteikti ņemsim vērā.
  • Lasījumu skaita - ja aculiecinieka sniegumu novērtē arī citi lasītāju, izredzes saņemt balvu palielinās.
  • Komentāru skaita - ja tēma izraisījusi dzīvu diskusiju, autors saņem papildu punktus.
  • Konkrētā autora reportāžu skaita. Strīdīgās situācijās pastāvīgajiem autoriem būs lielākas priekšrocības iegūt balvu. Rakstiet biežāk! Neaizmirstiet kļūt par reģistrētu autoru!

Strīdīgas situācijas

Šo sadaļu mēs pakāpeniski papildināsim. Pašlaik kā piemērs kalpo šāds gadījums: 

  • Vairāki cilvēki iesūta reportāžas par vienu un to pašu tēmu un no visiem sūtījumiem mēs sagatavojam vienu lielu reportuāžu. Kurš iegūs balvu? Šajā gadījumā balvu iegūs tas, kurš tēmas atspoguļojumā ieguldījis visvairāk. Vai arī tas, kurš atsūtīja savu reportāžu pirmais gadījumos, kad sūtījums bijis ārkārtīgi aktuāla ziņa. Vai arī tas, kura sūtītie attēli bijuši labākie, ja konkrētajā gadījumā vissvarīgākais reportāžas elements ir tieši foto. Vai arī tas, kurš sagatavojis lielisku video, kļūstot par reportāžas odziņu.

Autori neiejaucas redakcijas darbā

Jaunās sistēmas ieviešana nenozīmē, ka autori gūst iespēju iejaukties redakcijas procesos. Tāpat kā iepriekš, mums ir tiesības kardināli mainīt reportāžas virsrakstu un tekstu, vai arī atteikties no reportāžas, rediģēt tās, protams, neizkropļojot tās būtību, kā arī publicēt reportāžas tad, kad uzskatām to par nepieciešamu.

Pirmo nedēļu pasludinām par atklātu!

Tā kā šī ir pirmā nedēļa, tā sākas ātrāk, nevis nākamotrdien, bet jau šopiektdien. Uz šīsnedēļas balvu var pretendēt reportāžas, kas tiek publicētas no 14. līdz 24. februārim, ieskaitot. Nedēļas tēma: "Ceļu reportāža". Nedēļas balva: "Drošas autovadīšanas kursi "Drošas Braukšanas Skolā". Uz kursiem būs jāpiesakās līdz marta beigām. Arī nākamajā nedēļā gaidām ceļu reportāžas, no kurām labākā saņems drošas autovadīšanas kursus. Taču turpmāk gan kā tēmas, tā arī balvas būs pavisam citas.

Veiksmi visiem autoriem! Un, starp citu, "Delfi Aculieciniekā gaidāmas vēl kādas pārmaiņas, bet par tām vēlāk...

Sūtiet savu reportāžu uz aculiecinieks@delfi.lv. Gaidīsim.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!