Foto: DELFI Aculiecinieks
Aizvadītajās dienās portāls "Delfi" saņēmis vairāku aculiecinieku ziņas par mežā atrastām prāvām baravikām, ar kurām kādam kungam izdevies piepildīt pat veselu grozu. Latvijas Dabas muzeja speciāliste, mikoloģe Inita Dāniele skaidro sēņu ražas iemeslus.

"Delfi" aculiecinieks Gundars ziņo, ka guvis bagātīgu baraviku lomu Kurzemē, Ugāles mežos, kur kopā ar ģimeni bija devies sēņot 14. oktobrī.

Par mežā atrastām baravikām šonedēļ ziņojuši arī citi "Delfi" lasītāji, piemēram, Nelda un Anna atradušas milzīgas baravikas, bet vienu lapās un sūnās paslēpušos pamanījis arī anonīms sēņotājs. Savukārt Ilze dodoties mežā Valkas pusē, pamanījusi un iemūžinājusi krāšņo krokaino rumpuci.

Sēņotāju aktivitāti, sūtot mežā gūtā loma bildes, Latvijas Dabas muzeja speciāliste, mikoloģe Inita Dāniele skaidro ar dabas baudīšanai piemērotajiem laikapstākļiem. Laukā ir silts un arī pietiekami mitrs. "Sēnes mežā ir. Taču to nav izteikti vairāk nekā citus gadus vēlā rudenī. Domāju, ja ārā būtu tumšs un lietains, sēņotāju ar fotoaparātiem mežā būtu mazāk," lēš Dāniele.

Jautāta, vai arī citus gadus vēlā oktobrī mežā rodamas baravikas, mikoloģe norāda – bieži tā nav, bet ir loģiski izskaidrojams, jo šobrīd laikapstākļi ir gluži kā augustā vai septembra sākumā, kad parasti aug baravikas. "Pēdējās dienas gaiss ir iesilis līdz pat 20 grādiem. Dodoties mežā, secināju, ka vēlā rudens sēnes tikai sāk parādīties. Bet, piemēram, man dārzā kompostkaudzē nule parādījusies gļotgalvainā makstaine, kas parasti aug maijā un jūnijā."

Līdz šim Latvijas dabas muzejā nav veikti baraviku mērījumi un noteikti apkārtmēra vai svara rekordi. Kā pauž Dāniele, baravika var sasniegt ap kilogramu lielu svaru. No kādas sievietes esot dzirdēts arī stāsts par astoņus kilogramus smagu baraviku. Neviens cits, izņemot atradēju pašu, šo eksemplāru gan neredzēja, jo sēne tikusi nozagta.

"Vēlos arī akcentēt, ka sēnes mēdz izaugt lielas, taču tam nav itin nekādas saistības ar Černobiļu un radiāciju, kā dažkārt cilvēki mēdz domāt un runāt," teic speciāliste. "Esmu runājusi ar cilvēki, kuri dzīvo Černobiļā, un noskaidroju, ka sēnes tur nepārsniedz sugai raksturīgo izmēru vai svaru."

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!