Foto: Shutterstock

Adventes laiks un Ziemassvētki nav iedomājami bez svētku rotām – Ziemassvētku eglītes un krāšņa vainaga, tāpēc pērn "Delfi Aculiecinieks" komanda mudināja lasītājus piedalīties konkursā "Mans skaistais adventes vainags" un "Ziemassvētku eglīte". Paralēli konkursiem ik mēnesi izvēlamies labāko reportāžu autorus, un arī pērnā gada decembris nav izņēmums. Beidzot esam apkopojuši un izvērtējuši visas iesūtītās reportāžas.

Par decembrī iesūtītajām reportāžām balvu vēlamies piešķirt mūsu ilggadējam uzticamajam lasītājam Leonam Stiprajam, kurš decembrī iesūtīja veselas četras reportāžas – no pasākuma Durbes pilī, atmiņu stāstu pēc redzētās izstādes Tukuma muzejā, apsveikumu NBS Štāba bataljonam simtajā jubilejā, kā arī sveicienu Somijai neatkarības dienā.

Novērtējam, ka viņš ir tik uzticams lasītājs un reportāžu autors jau daudzu gadu garumā.

Tomēr visplašāko un vispretrunīgāko lasītāju reakciju izraisīja reportāža ar safotografētiem automobiļiem, kā vadītāji bija pārkāpuši apstāšanās un stāvēšanas noteikumus. Turklāt aculiecinieks šos pārkāpēju transportlīdzekļus bija ne tikai safotografējis, bet arī par tiem ziņojis Rīgas pašvaldības policijai, lai tā ierastos un izrakstītu protokolu. Šī reportāža izraisīja plašas diskusijas –, vai šāda ziņošana ir apsveicama vai tomēr nosodāma, proti, "lai policija pati meklē pārkāpējus". Lai vai kā, aculiecinieks, kura vārdu drošības dēļ neatklāsim, savu darbu turpina un ir arī janvārī iesūtījis savus jaunākos novērojumus.

Tāpat lasītājus līdz šī gada 6. janvārim aicinājām sūtīt Ziemassvētku eglītes un arī adventes vainaga fotogrāfijas, kā arī nelielu aprakstu par to, kur eglīte sagādāta un kā tā šogad ir izrotāta. Savukārt adventes vainagu konkursā lasītājus mudinājām pastāstīt par paša dekora tapšanas procesu un izmantotajiem materiāliem. Vislielāko atsaucību ieguva tieši konkurss "Mans skaistais adventes vainags", kur tika iesūtīti vairāk nekā 102 konkursa pieteikumi. Mazāka konkurence bija konkursā "Ziemassvētku eglīte", kur saņēmām vien astoņas reportāžas.

Jāteic, ka lasītāji abos konkursos bija ļoti radoši – Ēriks iesūtīja savu ugunsdrošo vainagu no nolietotām veloķēdēm, bet Iveta pārsteidza ar kompozīciju "Adventes zāģis". Vēl kāda cita "Delfi" lasītāja Iveta savā vainagā izmantoja modernās tehnoloģijas, proti, dekori printēti ar 3D printeri, bet Jana radīja "adītājas vainadziņu", kurš bija darināts no dzijas. Mīksto dzijas vainagu mums iesūtīja arī Laura, kuras vainags bija papildināts pat ar rūķa cepuri. Savukārt Jānis negatavoja vainagu, bet tā vietā mandarīnā iesprauda četras svecītes. Ne mazāk radošs bija Zandas iesūtītais svētku dekors ar vīna glāzēm, kurām virsū saliktas tējas sveces , kā arī Dzintras saldais adventes vainags, kurš bija darināts no konfektēm. Viens no neparastākajiem dekoriem bija arī "Delfi" lasītājai Kristīnei, kuras mājās bija krāšņš hiacinšu "vainags", kā arī ne mazāk interesants bija Agneses vainags-dekors, kurš darināts no epoksīda sveķiem, Ievas košais makaronu vainags, kuru viņa bija iemūžinājusi video, kā arī Jura gliemežu vainags, kurš veidots no maziem gliemežvākiem.

Savukārt konkursā "Ziemassvētku eglīte" ļoti neparastu eglīti bija izveidojusi Asnate – egle darināta no apavu kastēm un lampiņu virtenes.

"Delfi Aculiecinieks" komanda atzinīgi novērtēja arī pārējos vainagus, kas darināti no dabas veltēm, piemēram, sūnām, skujām, riekstiem, čiekuriem, ķērpjiem, dižskabārža augļiem, koka ripiņām, malkas pagalēm un pat ragiem. Tāpat vairāki lasītāji bija iesūtījuši vainagus, kas izveidoti tā, ka kalpos vairākām sezonām! Tie bija darināti no veikala dekoriem, piemēram, skaistām un mirdzošām bumbiņām, lentām, gaisīgām spalvām un citiem glītiem akcentiem.

Nevar nenoliegt – redakcijā bija spraigas diskusijas par to, kurš abos konkursos jāatalgo ar balvu –tirdzniecības centra "Rīga Plaza" dāvanu karti 30 eiro vērtībā. Visbeidzot izlēmām, ka konkursā "Ziemassvētku eglīte" balvu piešķirsim Ilzei Veisbārdei, kura reportāžai pievienojusi plašāku aprakstu par Ziemassvētku eglīti un tās izmantošanu pēc svētkiem. Ar eglītes skujām viņa varēs apsegt rozes.

Savukārt konkursā "Mans skaistais adventes vainags" nolēmām balvu piešķirt radošajam vainagam, kuru darināja Ēriks Dambrāns. "Delfi Aculiecinieks" komanda ļoti novērtēja Ērika izdomu, radot neparastu vainagu no veloķēdēm un bremžu diskiem. Kas nav mazāk svarīgi, ko arī uzsver pats vainaga autors, šis ir ugunsdrošs vainags.

"Dažas nolietotas veloķēdes, bremžu diski, superlīme un gatavs!" tā savu reportāžu pieteica Ēriks.

Apsveicam uzvarētājus! Ar viņiem par balvu saņemšanu sazināsimies privāti.

Tiem, kuriem nepaveicās – nebēdājiet! Katru mēnesi "Delfi Aculiecinieks" rīkos jaunus konkursus, kuros arī varēs laimēt tirdzniecības centra "Rīga Plaza" dāvanu karti 30 eiro vērtībā. Turklāt ik mēnesi balvas arī tiks piešķirtas kādam reportāžu autoram, kurš dalījies ar saviem novērojumiem, pamanījis kādu netaisnību pasaulē vai arī fiksējis kaut ko interesantu.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!