Foto: DELFI Aculiecinieks
Netālu no Aglonas atrodas Čertoka jeb Valnezers. Sen jau biju plānojis to apskatīties, un šajā vasarā beidzot izdevās to izdarīt.

Kopš seniem laikiem vietējie idzīvotāji to sauc par šausmīgu vietu. Apkārt tai vijas dažādi mīti, sak, pārpeldēt to nav iespējams, cilvēki sajūkot prātā... vispār šausmu ap šo ezeru ir saviesies daudz. Un arī tā izcelsme visdrīzāk nav no šīs pasaules, tas ir – meteorīts palīdzēja. Piemēram, ūdenslīdēji, kas tajā ir gremdējušies, saka, ka ieži ūdenstilpnes dibenā ir bijuši pakļauti augstai temperatūrai.

Bet kas tad patiesībā? Neslēpšu, ezers izskatās dīvaini. Krasti neapaug ar augiem, pašā ezerā pilnīgi skaidrs un dzidrs ūdens, ar mazliet zaļganu nokrāsu. Vietējie gan stāsta, ka ūdens krāsa mēdzot neprognozējami mainīties. Mazliet baisi.

Zivis ezerā ir maz, vietējo iedzīvotāju tā apkārtnē arī gandrīz nav. Šeit arī nedaudz smako pēc hlora. Zinātnieki, kas pētījuši ezeru, šeit atklāja rodona gāzi, kas lielā mērā izskaidro dzīvības trūkumu ezerā – gāze ir radioaktīva.

Atrast šo vietu bez kāda zinātāja nebūs viegli – ceļa norādes nevienas. Vietējā pašvaldība, acīmredzot, nevēlas šajā zonā ielaist nevienu tūristu. Kaut nu kas nelāgs nenotiek…



View Larger Map

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!