Pēdējo gadu gaitā Latvijā arvien populārāks top vārdiņš "flashmob" – taču tikai vārdiņš. Jo akcijas, kas mūsu valstī to pavada, nebūt nav adekvātas. Latvieši turpina spītīgi saukt par "flashmob" visu, IZŅEMOT "flashmob".
Kādu laiku es iztiku ar to, ka ignorēju šādus pasākumus vai pa reizei mēģināju atsevišķiem indivīdiem un šādos tādos blogos īsi izskaidrot situāciju. Taču tieši šobrīd, kad ir notikusi kārtējā "vērienīgā izgāšanās", kura pamatīgi piesaistījusi arī preses uzmanību, klusēt vairs negribas. Jo citādi "flashmob" kā jēdziens Latvijā tiks degradēts uz visiem laikiem.

Ņemsim šo konkrēto piemēru. Cik sapratu, bija plānots piecu minūšu ilgs cilvēku sastingums Rīgas Centrālajā stacijā. Preses video redzams, ka no tā sanāca vien trokšņains "burziņš", kas neizraisīja nekādu citu reakciju kā vien cilvēku plūsmas sastrēgumu. Īpaša sastinguma arī nemanīja, virs pūļa tā vien plivinājās rokas ar fotoaparātiem utt. Taču tas jau bija paredzams, ņemot vērā akcijas tipu un ilgumu.

Runājot par ilgumu – vai tad nerodas sapratne, kaut vai pareizi iztulkojot terminu? "Flash" nozīmē "zibsnis, acumirklis", nevis piecas minūtes… Īstu "flashmob" raksturo aktivitātes pēkšņums, krasas situācijas pārmaiņas, nevis ilglaicīgums. Atceros, latviešu "flashmob" pirmsākumos (2004) tika plānota akcija pie stacijas pulksteņa, kad bariņam cilvēku bija reizē jāapstājās, jāizvelk no somām/kabatām pulksteņus un tajos jāieskatās, jāparegulē rādītāji, tad jāiet tālāk. Nezinu, kas no tā izdevās – taču jā, tieši šāda iecere bija īsts "flashmob". Taču viss, kas notika šai virzienā tālāk, ir bijis vienmēr pavisam kas cits. Tādām aktivitātēm ir cits nosaukums – papētiet tādus terminus kā "action mob", "smart mob", "critical mass" utt.

Starp citu, tam nemaz nav jābūt baram, "flashmob" jēga ir kvalitātē, nevis kvantitātē. Tikpat labi ļoti veiksmīgu "flashmob" var realizēt arī 5-10 cilvēki, galvenais, lai viss notiek saskaņā ar "žanra robežām".

Kas vēl ir raksturīgs īstam "flashmob", bet nekādi ne "latviešu variantā" – šim pūļa zibsnim jābeidzas tikpat pēkšņi, kā tas ir sācies. Neviens no dalībniekiem, kaut vai tas pazīst visus pārējos, nedrīkst to izrādīt. Katrs dodas uz savu pusi, pūlis izšķīst un izzūd. Nekādas sasmaidīšanās, samirkšķināšanās utt. Satikties var pēc tam kādā krodziņā, kad to vairs neredz "flashmob" nejaušie liecinieki. "Flashmob" būtība ir likt vērotājam būt pārsteigtam, nesaprotot, kas īsti ir noticis – nevis lai tas skatītos, kā izklaidējas organizēts savējo bars.

Tātad, vēlreiz. Ikdiena stacijas telpā, cilvēki kustas, kā pagadās, pēkšņi vairāki desmiti cilvēku apstājas, atver raibus lietussargus, trīsreiz apgriežas ap savu asi, aizver lietussargus un izklīst dažādos virzienos, it kā nekas nebūtu bijis – tas IR "flashmob". Simts cilvēki vairākas minūtes drūzmējas stacijā, smejas, viens otru fotografē un sabļaujas – tas NAV "flashmob".

Hau, esmu runājis.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!