Foto: F64
Droši vien daudzi no jums ir pamanījuši, ka virs vairāku futbola klubu emblēmām izvietotas zvaigznes. Ja valstsvienībai tās tiek piešķirtas par godu uzvarām pasaules kausā (ir arī gadījumi ar attiecīgā reģiona zeltu), klubiem lielākoties tas tiek darīts par godu izcīnītajiem valsts tituliem.

Piemēram, Itālijā tiesības virs logo izvietot zvaigzni piešķir par iegūtiem desmit Scudetto, citur sistēma ir savādāka. Vācijā pirmā zvaigzne tiek piešķirta pēc trešā titula, bet otrā jau pēc piektā zelta medaļu komplekta. Savukārt, trešo zvaigzni virs sava logo, vācu klubi var likt, ja Bundeslīgas šķīvis rokās paturēts jau desmit reizes. Katras nākamās zvaigznes nopelnīšana jau daudz grūtāka, pēc katriem desmit tituliem.

Šķiet vispopulārākā ir sistēma, kurā debesu spīdekli virs kluba emblēmas var izvietot pēc katra piektā čempiona goda iegūšanas. Tomēr ir arī tādas, kur to atļauts darīt pēc katra zelta medaļu komplekta, turklāt pievienot arī sudraba zvaigzni, ja uzvarēts otrajā pēc spēka līgā.

Kāda ir kārtība Latvijā? Interesējoties par šo jautājumu Latvijas Futbola federācijā, saņēmu atbildi, ka esmu pirmais, kas par šādu lietu jautā. Federācijā par to neesot domāts un arī nākotnē nav plānots šo lietu izskatīt. Tikmēr klubi, kā nu katrs māk un grib, izveido savas sistēmas, turklāt katrs savādāku. Piemēram, FK "Ventspils" mājas lapas galveni rotā kluba logo, virs kura lepni gozējas trīs zelta zvaigznes. Cik var noprast, simbolizējot trīs Latvijas čempiona titulus (tātad drīz varam gaidīt arī ceturto zvaigzni).

Interesanti, jo gluži šāda pat aina redzama, atverot piecpadsmit kārtējo Virslīgās uzvarētāju lapu. Arī virs "Skonto" kluba logo omulīgi izvietojušies trīs dārgmetāla spīdekļi. Tagad ej nu saproti, vienam trīs zvaigznes par tādu pašu skaitu titulu, otram par piecpadsmit tituliem. Turklāt, vēl pagājušogad zvaigzne bija tikai viena. Pie tam, ne tikai mājas lapā, bet arī uz spēlētāju krekliem. Kaut gan pēc idejas, ja noteikumu nav, kāda starpība, ko tas nozīmē. Liec kaut vai Eiropas Savienības karogu. Tomēr, ja "Ventspils" par to nekādus komentārus nav snieguši, "Skonto" facebook profilā, pirms sezonas izvērtās diskusija par to, ka vienas zvaigznes vietā pēkšņi parādījušies trīs debesu spīdekļi. Iesākumā kluba komercdirektora personā tika skaidrots, ka toreizējie čempioni pievērsušies vācu sistēmai (Tims Makeldejs, kā zināms, ir vācietis). Pēcāk tika skaidrots, ka trīs zvaigznes ir par godu Latvijai, visbeidzot "Skonto" direktors Andrejs Baharevs pavēstīja: "Viena zvaigzne par katru piekto titulu".

Tas toreiz bija kluba pārstāvju galējais vārds. Ventspilnieki tik tikko izcīnījuši ceturto zelta medaļu komplektu, un, ja viņi turpinās pēc savas sistēmas, "Skonto" būs atkal jātaisās ko mainīt. Jo kurš gan no galvaspilsētas gribēs palikt aiz kaut kādiem tur kurzemniekiem? Varbūt viena zvaigzne par katriem trīs tituliem? Tad sanāktu veselas piecas spožās plazmas lodes un vismaz vēl uz sezonu priekšā dzeltanzilajiem.

Protams, salīdzinot ar visām pārējām problēmām, kas ir Latvijas futbolā, šī noteikti nav tā degošākā, taču to mainīt būtu gaužām vienkārši. Proti, ieraksts reglamentā, kas paredz zvaigžņu piešķiršanu par noteiktu titulu skaitu. Ja padomā racionāli, šobrīd visderīgākais būtu tieši "Skonto" izmantotais – viena zvaigzne par pieciem čempiona tituliem. Citādi, ja ļoti gribas, arī FK "Jelgava" un FC "Daugava" ir par ko dižoties. Kāpēc, lai nepievienotu kādu spīdeklīti par godu uzvarai Latvijas kausā? Turklāt tā varam turpināt bezgalīgi, sudraba zvaigznes par iegūtajām otrajām vietām vai bronzas par pjedestāla trešo pakāpienu. Beigu beigās sanāk īsti zvaigžņu kari.

Šo reportāžu ir iesūtījis reģistrēts 'DELFI Aculiecinieka' autors, kurš par katru publikāciju saņem noteiktu skaitu DELFI dālderus.  Sūtiet foto, video reportāžas 'DELFI Aculieciniekam' - aculiecinieks@delfi.lv vai reģistrējieties un kļūstiet par Aculiecinieka autoru.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!