Foto: DELFI Aculiecinieks
Portāla "Delfi" lasītājs Ivars Koloda otrdienas, 31. janvāra vēlā vakarā Talsu pilsētā novēroja un ar kameru fiksēja Mēness halo. Latvijas Astronomijas biedrībā (LAB) portālam "Delfi" apstiprina – otrdienas vakarā Rīgā šo parādību tiešām varēja novērot.

"Šovakar, 31.01.23, vakara pastaigā topošā pilnmēness gaismā izveidojies halo," tā raksta Ivars Koloda. Parādību viņš varējis skatīt no pulksten 20.10 līdz pat 21.30. "Draugi un paziņas priecājās visā Talsu novadā, un ne tikai. Cilvēki bija redzējuši Kuldīgā, Saldū, Rīgā."

LAB valdes priekšsēdētājs Māris Krastiņš teic – Rīgā, Pārdaugavā Mēness halo otrdienas, 31. janvāra, vakarā ap pulksten 21 varēja pat ļoti labi saskatīt. "Halo veidojas, kad Mēness gaisma spīd cauri auksto slāņu mākoņu kristāliem. Gaismai spīdot cauri šiem kristāliem, tā tiek lauzta un veidojas halo," pastāstīja Krastiņš.

Mēness halo neesot retums. Tiesa gan, cilvēki to novēro retāk nekā Saules halo, kas redzams dienas laikā. "Tas, vai mēs redzam Mēness halo, ir tīra sagadīšanās. Tas nav nekas unikāls," vērtē LAB pārstāvis. Galvenais priekšnoteikums – lai Mēnesim priekšā būtu auksto slāņu mākoņi.

Ja arī tev vakar laimējās redzēt un iemūžināt Mēness halo, sūti savu foto portālam "Delfi" uz e-pastu aculiecinieks@delfi.lv, un attēls tiks publiskots portālā.

Portāla "Delfi" lasītājs Jānis iemūžinājis Mēness halo Rīgā 1. februārī.

Foto: DELFI Aculiecinieks
Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!