Foto: DELFI Aculiecinieks
Portāla "Delfi" uzticamais lasītājs Leons Stiprais ir dalījies ar iespaidiem pēc apmeklētās izstādes "Zudušo laiku meklējot. Kuzņecova porcelāns Zuzānu kolekcijā" Durbes pilī.

"Tukuma Durbes pils plašajās telpās š. g. pēdējās janvāra dienās tika atklāta Zuzānu Kuzņecova porcelāna kolekcijas izstāde. Tā skaitās lielākā privātā šāda veida kolekcija pasaulē.

Zuzānu kolekcijai tika pievienoti Durbes muzeja nelielie krājumi, kurus papildināja arī J. Rozentāla Saldus vēstures un mākslas muzeja krājums.

Porcelāna pirmsākumi meklējami senajā Ķīnā. Jau 7.-8. gadu simtenī. Pamazām tie iegūst daudzveidību, porcelāna plānumu un slavu visā pasaulē. Tad porcelāna cenas varēja pielīdzināt zelta cenai.

Eiropā pirmā pastāvīgā porcelāna manufaktūra tiek dibināta Saksijā 1710. gadā. Saksijas kūrfīrists un Polijas karalis Augusts II ir liels porcelāna izstrādājumu cienītājs.

Kuzņecova porcelāna rūpnīca tika dibināta Krievijā, netālu no Maskavas 1812. gadā.

Kuzņecoviem piederēja vairākas rūpnīcas Krievijas impērijā. Rīgā tā sāka savu darbu 1913. gadā. Tajā strādāja 2650 cilvēki.

Tika ražots ne tikai porcelāns, bet arī fajansa izstrādājumi. Tie bija lētāki un tāpēc plaši pieprasīti. Pēc Pirmā pasaules kara porcelāna rūpnīca savu darbu atjaunoja.

Neatkarīgās Latvijas laikā porcelāna un fajansa priekšmeti iegūst tautā pieprasītus motīvus, ornamentus un ainiņas.

Izstādi papildināja tā laika plakāti un gleznas. Durbes pils zāles porcelāna priekšmetiem piedēvēja īpašu, neaprakstāmu gaisotni. Informāciju deva arī senās fotogrāfijas un skaidrojoši teksti. Muzikālo pavadījumu ceremonijas atklāšanas laikā nodrošināja Melisas Kaškuras dziesmas ģitāras pavadījumā.

Pamazām uzlūgto viesu priekšā nostājās visi izstādes organizētāji un noformētāji.

Pienāk brīdis, kad izstādes lentu pārgriež Zuzānu pāris.

Ceļojums pa laikmetiem, krāsu spilgtumu un formu dažādību var sākties.

Te iedvesmu var smelties dažādu mākslu un amatnieku pārstāvji.

Gribas pateikties Tukuma muzeja darbiniekiem, Zuzānu pārim un izstādes organizētājiem. Tas ir liels notikums, lai neteiktu vairāk. Es noteikti tur būšu vairākas reizes. Jo tāds krāšņums un informācijas daudzums nav aptverams uzreiz.

Tukums, 02.02.2020. Leons Stiprais"

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!