Septembrī ziedošu pavasara puķi hiacinti piemājas dārzā Kurzemē iemūžinājusi "Delfi" aculieciniece Aiga Veisa.

"Laikam atgriežas pavasaris!" savu novērojumu īsi komentē aculieciniece.

"Latvijas Universitātes botāniskā dārza" speciāliste Inese Nāburga stāsta, ka, visticamāk, hiacintes sīpoli ir ziemā pirkti veikalā un pārstādīti dārzā.

"Pēc noziedēšanas un lapu nokalšanas jau pavasarī augam iestājas miera periods uz apmēram diviem mēnešiem. Pēc izstādīšanas dārzā vēsā laikā hiacintei vajag ap 80 dienām, lai iesakņotos un sāktu gatavoties ziedēšanai. Vasaras beigās virszemē var parādīties pumpuri. Sevišķi tam piemērots bija augusts un septembris, kuri bija salīdzinoši vēsi," skaidro Nāburga. Temperatūrai paaugstinoties līdz plus 16, 18 grādiem, ziednesis turpināja augt un attīstījās līdz plaukšanai. Taču tas var arī nenotikt, un tad ziedi jāgaida pavasarī.

"Ja sīpoli pēc pārstādīšanas izdzīvo, tad pēc viena diviem apjukuma gadiem, auga dzīves cikls pieskaņojas vietējam gadalaikam un ziedi plaukst pavasarī. Tātad miera periods ir vasarā, bet rudenī notiek iesakņošanās un ziemā - nogaidīšana līdz siltām pavasara dienām," pastāstīja Nāburga.

Sūtiet savas reportāžas un par labāko reportāžu saņemiet balvu – dāvanu karti "Galactico" 30 eiro vērtībā. Foto un video gaidām epastā aculiecinieks@delfi.lv, vai arī izmantojiet nereģistrētajiem autoriem reportāžu iesniegšanai paredzēto formu!

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!