Foto: DELFI Aculiecinieks
Pavasaris ir laiks, kad vislabāk doties dabā un vērot putnus. Ar saviem agrā pavasarī fotomedībās iemūžinātajiem košā zivju dzenīša kadriem dalījusies fotogrāfe Dace Spalviņa.

"Nevarētu teikt, ka esmu putnu fotogrāfs, bet šad un tad kādi putniņi ir tikuši noķerti kadrā ar manu kameru," portālam "Delfi" raksta Dace.

Agrā pavasara rītā, pastaigājoties pa Cīrulīšu dabas taku Cēsīs, viņa ieraudzījusi mazu, bet krāšņu jo krāšņu putniņu. Tā kā iepriekš viņai nebija gadījies redzēt tuvumā zivju dzenīti, tad pirmā doma bijusi: "Kādam izbēdzis papagailis". Tagad šo domu viņa atceras ar smaidu.

Aizbraucot mājās, Dace internetā atradusi informāciju par šo putniņu un tapis skaidrs tas ir zivju dzenītis.

Fotogrāfei āķis bijis lūpā un nu jau viņa meklējusi laiku un izdevību, kad braukt uz turieni atkal, bet jau ar mērķi noķert kadrā šo mazo, žiglo putniņu.

"Siltā, agrā rītā sāku staigāt, sēdēt, vaktēt. Tehnika gatavībā, nupat tik būs, bet paiet viena stunda, paiet otra, bet nekā. Jau sašļuku. Un tad pavisam netālu no manis, pāris metru gar seju žviks, aizlido kaut kas košs! Urrā! Ir! Beidzot parādījās! Sāku sekot līdzi, kur lido. Tāds adrenalīns! Tad viņš izlēma mani apbalvot par gaidīšanu, un sāka pozēt! Nu man elpa aizrāvās. Tas bija fantastiski! Biju tiešām aizgrābta, sajūsmā, smaids līdz ausīm, un elpu aizturējusi ķēru kadrus," savas emocijas apraksta Dace.

Kādā citā brīvdienas rītā viņa atkal braukusi lūkot zivju dzenīšu pāri. "Nu jau speciāli vaktējot, atklājām arī dažus viņu paradumus kā viņi barojas, kā sauc viens otru, ka esmu klāt, "tagad mana kārta perēt"," savus novērojumus apraksta fotogrāfe.

"Zivju dzenītis šogad ir gada putns arī man personīgi," raksta Dace.

Zivju dzenītis pārtiek no nelielām zivtiņām, kuras noķer, pikējot ūdenī. Savu ligzdu tas veido krastu atsegumos izraktās alās. Par alas piederību zivju dzenītim var droši pateikt ar ožas palīdzību – tai ir izteikta zivju smaka. Latvijā zivju dzenītis ir sastopams visu gadu, liecina Latvijas Ornitoloģijas biedrības informācija.

Latvijā krastu atsegumos alās ligzdo vēl divas putnu sugas – kolonijās ligzdojošā krastu čurkste un retais bišu dzenis. Atšķirībā no zivju dzenīša, abas šīs sugas pārtiek no kukaiņiem un savas ligzdu alas var veidot arī nesaistīti ar ūdeņiem.

Latvijas Ornitoloģijas biedrība par 2020. gada putnu izvēlējusies zivju dzenīti "Alcedo atthis", savukārt pērn gada putns bija mežirbe.

Sūtiet savas reportāžas un par mēneša labāko reportāžu saņemiet balvu – dāvanu karti no "Rīga Plaza" 30 eiro vērtībā. Foto un video gaidām e-pastā aculiecinieks@delfi.lv, vai arī izmantojiet reportāžu iesniegšanai paredzēto iesniegšanas formu.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!