Foto: DELFI Aculiecinieks
Aizvadītajās brīvdienās pastaigājoties Mežaparkā, "Delfi" lasītāja Līga, sev par pārsteigumu, pamanīja, ka ar krāsu nomarķēti vairāki koki: "Vēlos noskaidrot iemeslu, kāpēc iezīmēti koki, kuri paredzēti nociršanai?" vaicā aculieciniece.

"Ir skaidri redzams, ka koki ir veseli. Tie nav ne veci, ne slimi, ne arī nokaltuši. Ļoti vēlētos noskaidrot patieso iemeslu, uzzināt atbildīgo instanču viedokli," pauž aculieciniece.

Uzņēmumā "Rīgas meži" mierina, ka ar zaļo līniju apzīmētās priedes cirstas netiks.

"Līnijas uz kokiem vai nu iezīmē cirsmas robežas vai priedes apzīmētas kā īpaši vērtīgi koki," sacīja SIA "Rīgas meži" valdes loceklis Edgars Vaikulis. Apzīmējumus speciālisti izmanto darbu plānošanai, organizēšanai.

Uzņēmumā aicina iedzīvotājus paļauties uz to mežkopības, dabas aizsardzības un vides ekspertu izglītību un kompetenci, kuri rūpīgi izplānojuši meža kopšanas darbības Mežaparkā.

"Atkārtoti vēršu uzmanību, ka kopšanas cirtes darbu plāns izstrādāts, konsultējoties ar Latvijas Dabas fonda, Pasaules dabas fonda, Latvijas Ornitologu biedrības un Vides aizsardzības kluba speciālistiem, ņemot vērā viņu ieteikumus. Mērķis visiem ir viens – lai Mežaparks būtu skaists, kopts un, pats svarīgākais, – saglabāts priežu mežs nākamajām paaudzēm," sacīja Vaikulis.

Portāls "Delfi" jau vēstīja, ka pašvaldības SIA "Rīgas meži" izstrādājusi Mežaparka apsaimniekošanas plānu, kas priežu labklājības nolūkos paredz parkā izcirst lapu kokus, vecajām priedēm traucējošos sugasbrāļus, kā arī pameža krūmus.

Turpmāko astoņu gadu laikā kopšana lielākajā daļā no meža teritorijas nozīmēs lapu koku izciršanu, atsevišķu priežu izciršanu vietās, kur tās traucē vecajām priedēm, kā arī pameža krūmu izciršanu.

Rīgas meži" darbus plāno veikt pa daļām, galvenokārt strādājot rudeņos un ziemās. Darbus pilnībā apturēs laika posmā no aprīļa līdz jūlijam, kad Mežaparkā ligzdo putni.

Pagaidām nav precizēts, cik lielu apjomu paredzēts izcirst.

Sūtiet savas reportāžas un par labāko reportāžu saņemiet balvu - dāvanu karti "Galactico" 30 eiro vērtībā. Foto un video gaidām epastā aculiecinieks@delfi.lv, vai arī izmantojiet reportāžu iesniegšanai paredzēto formu!

Darbdienās no plkst. 10.00 līdz 14.00 varat arī ziņot par nebūšanām, novērojumiem, ierosinājumiem, zvanot pa "Delfi Aculiecinieka" tālruni nr. 67784066!

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!