Portāla "Delfi" uzticīgais lasītājs Leons Stiprais aizvadītajā nedēļas nogalē pie savas garāžas Tukumā pamanīja zemē guļam mazu putnu ar spilgti dzeltenu cekulu. Kā vēlāk viņš noskaidroja, tas ir mazākais Latvijas putns zeltgalvītis. Kāpēc tik reti pamanāms, vaicā aculiecinieks.

"Fotografēju vairāk nekā desmit gadus. Pēdējos 15 gadus allaž esmu centies fotografēt dažādus putnus," stāsta Leons Stiprais, kurš iemūžinājis pelēko gārni, balto gārni, lielo dumpi, ziemeļu gulbjus, meža zosis, baltvaigu zosis, Kanādas zosis, kā arī citus putnus.

Tomēr 21. septembrī Leons Stiprais pirmo reizi savām acīm redzēja Latvijas mazāko putnu – zeltgalvīti. "Ejot uz garāžu, skatos, zemē guļ neredzēti mazs putniņš. Galvu rotā spilgti zeltains cekuliņš," stāsta aculiecinieks. Diemžēl putns jau bija bez dzīvības pazīmēm.

Putnu viņš nolika uz celma un nofotografēja: "Vēlējos šo visu mūžu neredzēto putnu parādīt arī lasītājiem," viņš saka piebilstot, ka arī radinieks Rīgā, pie kura Leons bieži viesojas un kuram ir putnu barotava, zeltgalvīti nekad nebija redzējis.

Ornitologs, Latvijas Dabas muzeja speciālists Dmitrijs Boiko pieļauj, ka iemesls, kāpēc cilvēki reti redz zeltgalvīti, varētu būt to ligzdošanas vieta – putns mazuļus pasaulē laiž mežā. "Mežā jau šie putni nav īpaši redzami, jo dzīvo koku augšējā daļā," teic Boiko.

Visbiežāk cilvēki tos pamana, sākoties migrācijai. Speciālists pieļauj, ka Leona iemūžinātais putns, iespējams, naktī migrējot ieskrējis kāda loga stiklā, kur atspoguļojās debesis. "Jaunajiem putniem pirmajā un otrajā gadā mirstība ir apmēram 90 %. Daļa neizdzīvo, jo ir pārāk vārgi, bet vēl daļa ieskrien, piemēram, stiklā," skaidro speciālists.

Arī Boiko putnu ķeršanai, pētīšanai un gredzenošanai paredzētajā tīklā Birzgalē šad un tad ieskrien pa kādam migrējošam zeltgalvītim. Mazākais putns Latvijā un Eiropā sver vien piecus gramus. Tēviņus no mātītēm var atšķirt pēc oranžā cekula. Tēviņam tas ir izteikti oranžs, bet mātītei krāsas cekulā mazāk.

"Zeltgalvīšiem īpašu vērību nepievērš, jo tā ir parasta suga Latvijā, vairāki simti tūkstošu te ligzdo. No tiem daļa pārziemo, bet daļa migrē, gluži kā zīlītes," stāsta ornitologs. Viņš arī dalījās ar fotogrāfijām, kurās šovasar Birzgalē fiksēti tīklā ielidojušie putni.

Sūtiet savas reportāžas un par labāko reportāžu saņemiet balvu - dāvanu karti iepirkumiem "Rīga Plaza" 30 eiro vērtībā. Foto un video gaidām epastā aculiecinieks@delfi.lv, vai arī izmantojiet reportāžu iesniegšanai paredzēto formu!

Darbdienās no plkst. 10.00 līdz 14.00 varat arī ziņot par nebūšanām, novērojumiem, ierosinājumiem, zvanot pa "Delfi Aculiecinieka" tālruni - 67784066!

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!