Foto: DELFI Aculiecinieks
"29.marta diena pārsteidza ar neizskaidrojamu parādību. Zemi, krūmus, kokus, mašīnas, mājas pārklāja ārkārtīgi smalki, balti, gari un saulē vizoši pavedieni. Tie atgādināja smalkus sintētiskos vai zīda diegus," ziņo aculiecinieks Sandris.

"Diegi bija tik smalki, ka tos varēja redzēt tikai skatoties saules virzienā. Diegu bija tik daudz, ka tie pārkpāja pilnīgi visu. Tos varēja saskatīt, veroties uz tiem pret sauli.

Vienu diegu, garāku par metru, kas plīvoja zarā, satinu uz plastmasas profila, lai apskatītu tuvāk. Diegu staipot, tas sadalījās neskaitāmās vēl sīkākās vijīgās lipīgās šķiedrās. Šķiedras bija lipīgas. Tuvinot tām pirkstu, tās uzreiz pielipa.

Vakarā kaklā parādījās niezēšana. Sapratu, ka tas ir no diegiem. Izskaidrojumam meklēju acīmredzamu avotu, no kurienes tie 29.marta rītā bija uzradušies. Kukaiņu versija atkrīt, jo to vienkārši nebija pietiekami lielā daudzumā, lai naktī pārklātu visu, turklāt piekam naktī naktī bija salna.

Vienīgā redzamā anomālija lidmašīnu dūmiem izraibinātās debesis. Jau kuro dienu pēc kārtas lidmašīnas rada mākslīgu mākoņu segu, kas varētu būt izraisījis dīvaino diegu rašanos.

Fotogrāfijās var aplūkot 28.marta lidmašīnu "dūmu astes", anomālās sarkanās saulrieta debesis ar mākslīgi radītajiem mākoņiem un 29.marta diegus, kas pārklāja visu zemi," raksta Sandris.

Latvijas Universitātes Bioloģijas fakultātes asociētais profesors Voldemārs Spuņģis: "Tie tik tiešām ir zirnekļu tīkli. Zirnekļiem ir raksturīga "balonēšana" - lidošana sevis izstieptajos pavedienos.

Karstā laikā, kad ir augšupejošās gaisa plūsmas, zirneklis pakāpjas uz augstāka auga, izstiepj pavedienu, kuru uztver siltais gaiss. Kad pavediens ir pietiekoši garš, tas parauj zirnekli sev līdzi un lidojums var sākties.

Neveiksmīgas pacelšanās gadījumā un nolaižoties, pavedieni izklājas augājā. Pret sauli tie tad ir labi redzami. Mulsina vienīgi tas, ka zirnekļu pavedienu ir ļoti daudz. Latvijā zināma suga (precīzi nav noteikta), kas dzīvo lielās kolonijās ar vairākiem tūkstošiem zirnekļu.
Iespējams, ka šis ir tādas kolonijas sākums."

Sūtiet arī savas reportāžas un saņemiet balvu - dāvanu karti 30 eiro vērtībā "Lage" restorānu - "Gan bei", "Thali" - apmeklējumam.

Foto un video gaidām epastā aculiecinieks@delfi.lv, vai arī izmantojiet nereģistrētajiem autoriem reportāžu iesniegšanai paredzēto formu!

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!