Foto: DELFI Aculiecinieks
"Maija sākumā somi izmisīgi mēģina nomest no saviem pleciem depresijas ziemas segu,'' raksta portāla "Delfi" lasītājs Leons Stiprais.

''Ja Latvijā "bioloģiskā nakts" ir no oktobra mēneša līdz janvārim, tad somiem tā ir ilgāka un līdz ar to smagāka.

Savu darbu veic atrakcijas, svētku koncerti un dažādi pasākumi. Katru gadu ap šo laiku Haminas pilsētu apmeklē lielais cirks "Finlandija".

Svētku dienā somi "izved pastaigā" savus retro automobiļus. Tā viņiem ir viena maza daļiņa no mānijām un depresijas terapijām.

Šī gada svētkos, kā tas ierasts pie somiem, uz pateicības kafiju uzaicināja daži no izvēlētajiem Saeimas deputātiem.

Tirgus laukumā, pienākot parunāt pie štāba mašīnas, tev pasniedz talonu. Ar to tu pēc tam vari iet pie treilera kafejnīcas "Troikka" un dabūt kafiju un pončiku, kas pildīts ar ievārījumu. Apsēsties caurspīdīgā teltī un ar partijas piekritējiem apspriest Somijas politiku. Draudošo ekonomisko krīzi, Putina agresiju Ukrainā. Grieķijas vēlmi neatdot somiem aizņemto naudu un iespējamās taupības pasākumu sekas.

Laukuma malā redzu pastaigājamies slaveno "kovārņu māmuļu". Viņu kompāniju vienmēr pavada kovārņi ar savām atvasēm.

Daudz braukājot pa pilsētu var redzēt vienu no somu raksturīgākajām iezīmēm- nezagt. Kārtējo reizi atrodu savus pazaudētos "fotogrāfa" cimdus. Protams, tos atrod arī citi izklaidīgie somi.

Turpat jau sāk izvērsties sociāldemokrāti ar saviem sarkanajiem karogiem. Šogad parlamenta vēlēšanās ieguvuši trešo vietu. Būs koncerts. Otrā parka galā pulcējas citu organizāciju vīri. Tie dziedās kora dziesmas.

Pārsvarā klausītāji nāks ar baltām naģenēm galvā. Tas ir daudzu somu prestiža jautājums. Helsinkos no 1920.gadā aizsākta tradīcija, kad vidusskolas abiturienta balto cepuri uzliek galvā slavenajai Havis Armanda skulptūrai. Līdz ar to galvā cepures uzliek desmitiem tūkstoši studentu, kuri sanākuši laukumā. Tiek atvērtas šampānieša pudeles. Havis Armanda ir akmenī kalta jauna, skaista, praktiski kaila sieviete.

Jo naktī no 30.aprīļa uz 1.maiju tiek svinēti vieni no vecākajiem somu, skandināvu, ķeltu un ģermāņu svētkiem. Tā bija ugunskuru, auglības rituālu un attīrīšanās nakts. Kristietība to pārvērta par svētās Valpurģes nakti. Viduslaikos tika attīstīta raganu medību tēma. Izplatīti briesmu stāsti par raganām un izstrādāti rituāli aizsardzībai pret tām. Vieni no briesmīgāmie veidiem bija raganu sārti - dzīvu cilvēku masveida dedzināšana.

Pēdējais ķeceris tika sodīts Spānijā 1826.gadā.

Šodien Valpurģu nakts uz pirmo maiju ir jautrības un jaunības svētki.

Arī Haminas jaunatne, kā pārējās Somijas pilsētas, ir atradusi savu skulptūru kurai galvā uzlikt balto naģeni. Tā ir ostas strādnieku statujas galva, kuru rotās šo svētku atribūts. Balto naģeni somi, kā savu lepnumu un nākotnes sasniegumu garantu, liek galvā katros Maija svētkos visa mūža garumā.''

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!