Foto: DELFI Aculiecinieks
Portāla "Delfi" lasītājs Ēriks, sestdien, 19. martā, pastaigājoties pa Kolkas liedagu, iemūžinājis, kā migla virs jūras izveido varavīksnei līdzīgu formu. Šādu ainu Latvijas piekrastē izdodas novērot reti, portāls "Delfi" uzzināja Latvijas Vides, ģeoloģijas un metereoloģijas centrā (LVĢMC).

"Migla Kolkā un varavīksne caur to," portālam "Delfi" raksta Ēriks.

Aculiecinieka iemūžināto ainu Latvijas vides, ģeoloģijas un metereoloģijas centrā sauc par miglas varavīksni jeb balto varavīksni. Šāda parādība Latvijā novērojama samērā reti.

Miglas varavīksne veidojas pavasarī apstākļos, kad ir krasas temperatūras svārstības un sabiezē migla, tomēr debesis ir skaidras, ļaujot saules stariem izlauzties cauri biezajai miglai un izveidot balto varavīksni. Šajās brīvdienās pie jūras, kā arī Latvijas rietumu un centrālajos rajonos bija atbilstoši laikapstākļi.

"Miglas varavīksne izskatās kā parasta varavīksne, taču tās loks ir bez krāsas un tā ir balta. Par varavīksni tos sauc tādēļ, ka tās veidošanās process ir līdzīgs kā parastajai varavīksnei," portālam "Delfi" stāsta LVĢMC sabiedrisko attiecību speciāliste Sanita Pelēķe.

Kā norāda speciāliste, tad varavīksne veidojas, gaismai lūstot un atspīdot lietus pilienos, tādējādi gaisma sadalās vairākās krāsās, jo pilieni ir lielāki. Savukārt baltā varavīksne rodas miglā — gaismai lūstot pavisam sīkos ūdens pilieniņos, līdz ar to krāsas saplūst kopā un veido tikai baltu krāsu.

Sūtiet savas reportāžas un par mēneša labāko reportāžu saņemiet balvu – dāvanu karti no "Rīga Plaza" 30 eiro vērtībā. Foto un video gaidām e-pastā aculiecinieks@delfi.lv, vai arī izmantojiet reportāžu iesniegšanai paredzēto formu!

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!