Foto: DELFI Aculiecinieks
"Somijā Mannerheima krusts ir pielīdzināms latviešu Lāčplēša ordenim," raksta portāla "Delfi" lasītājs Leons Stiprais.

"Ar šo krustu bija apbalvoti 191 somu karavīri Ziemas un Turpinājuma kara laikā - no 1939. līdz 1945. gadam.

Mannerheima krustam ir divas pakāpes. Pirmo piešķīra tikai augstākajiem virsniekiem par sekmīgu kara operāciju plānošanu un veikšanu.Otro pakāpi piešķīra par sevišķiem nopelniem kaujas laukā.Valsts apbalvojumu vidū, pēc svarīguma pirmās un otrās pakāpes Mannerheima krusts ierindojas attiecīgi piektajā un devītajā vietā.

Tomēr, karavīru vidū Mannerheima krusts tika vērtēts visaugstāk. Apbalvotajam tika izsniegta arī vienreizēja naudas prēmija. Tās lielums bija leitnanta 1943. gada gada algas apmērā. Aptuveni 50 000 somu markas. Tikai četriem karavīriem Mannerheima krusts tika pasniegts otro reizi.

Kara laikā dzīvību zaudēja 37 Mannerheima krusta bruņinieki. Vidējais vecums 32 gadi, jo pārsvarā tie bija ierindnieki, jaunie virsnieki, kadeti un rezerves virsnieki.

No 191 Mannerheima krusta bruņiniekiem tikai vienpadsmit bija pulkveža pakāpe. Ģenerāļa uzplečus nēsāja desmit bruņinieki.

Pēc kara Mannerheima bruņinieki nebaudīja pelnīto cieņu. Tikai 1994. gadā Somijas prezidents Marti Ahtisāri (Martti Ahtisaari) uzaicināja viņus uz svinīgo pieņemšanu. No šī brīža Mannerheima bruņinieku gods tika cildināts arvien vairāk.

Uz šo dienu palicis dzīvs tikai viens Mannerheima krusta bruņinieks. Tas bija jaunākais seržants Tuomas Gerdts (Gerdt Kaiho Tuomas Albin). Kara laikā beidzis virsnieka kursus. Pašlaik rezerves kapteinis. Iznesis no kaujas lauka savu komandieri. Vēlākās kaujās guvis vairākus smagus ievainojumus.Tie tad arī neļāva Somijas patriotam turpināt tālāko dienestu.

Sarunās vienmēr pasvītro, ka varoņi bija visi sešsimt tūkstoši savas zemes aizstāvji.

Mannerheima bruņinieks - tāpat kā pārēji kara veterāni - ir paspējuši ar savu piemēru un turpmāko patriotiskās audzināšanas darbu iedvesmot simtiem jauno karavīru dienēt un būt savs zemes sargiem.

Katrā pilsētā un skolā ļoti labi zina šo cilvēku dzīves stāstu. Gandrīz par katru ir uzrakstīta atmiņu grāmata. Viņiem veltītas gleznas, muzeju stendi, dzejoļi un filmas. Viņu varoņdarbi ir izveidojuši vairākas paaudzes apakšvirsnieku, virsnieku un Somijas patriotu plejādi. To redzu karavīru nodarbībās, parādēs un Somijas jauniešu attieksmē pret dienestu.

Man bija tas gods šo deviņdesmit trīs gadus veco vīru novērot gandrīz katrā Haminas Rezerves virsnieku skolas - RUK parādē un svinīgajos sarīkojumos.

Pavisam drīz, 6. decembrī, Somija atzīmēs savas valsts dibināšanas dienu.

Novēlēsim somu draugiem arī turpmāk būt stipriem aizsargātiem un pārliecinātiem par savu valsti!"

Sūtiet savas reportāžas un par labāko reportāžu saņemiet balvu - dāvanu karti "Galactico" 30 eiro vērtībā. Foto un video gaidām epastā aculiecinieks@delfi.lv, vai arī izmantojiet nereģistrētajiem autoriem reportāžu iesniegšanai paredzēto formu!

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!