Foto: Delfi Aculiecinieks
"Ik gadu aprīļa izskaņā P. Stradiņa KUS [Klīniskās universitātes slimnīcas] teritorijā pie piemiņas akmens Černobiļas avārijas seku likvidēšanas dalībniekiem pulcējas avārijas seku likvidētāji, viņu ģimenes locekļi, vēstniecību un mediju pārstāvji," portālam "Delfi" raksta Jānis Kazaks, kurš šos piemiņas pasākumus aizvadītajos gados iemūžinājis fotoattēlos.

Kā norāda Jānis, tad galerijā skatāmi attēli no pasākumiem, kas notikuši 2011. un 2018. gadā. Pirms astoņiem gadiem tajā piedalījies arī eksprezidents Valdis Zatlers, kurš arī bijis starp tiem, kuri piedalījās avārijas seku likvidēšanā, atzīmē Jānis.

"Pirms 33 gadiem, 1986. gada 26. aprīlī, Černobiļas atomelektrostacijā nogranda sprādziens, avārijas seku likvidēšanā piedalījās 6000 Latvijas iedzīvotāju. Vīri atceras notikušo, piemin aizgājušos, pārmij staštus ar veselības problēmām. Lai veselība, vīri!" vēl aculiecinieks.

Kā vēsta aģentūra LETA, piektdien Paula Stradiņa Klīniskās universitātes slimnīcā pie Černobiļas traģēdijas upuru piemiņas plāksnes notika Černobiļas traģēdijas upuru piemiņas pasākums.

Šodien aprit 33 gadi, kopš avārijas Černobiļas atomelektrostacijā Ukrainā. Avārijas seku likvidēšanas darbos piedalījās cilvēki no Ukrainas, Baltkrievijas, Krievijas, Igaunijas, Lietuvas, Latvijas un citām valstīm - kopskaitā 800 000 cilvēku.

Radiācija ir dziļi ietekmējusi un pasliktinājusi šo cilvēku veselību, tostarp vairāk nekā 3000 no viņiem ir ieguvuši invaliditāti, vēl 1500 cilvēku ir miruši, bet pārējie zaudējuši darbaspējas.

Sūtiet savas reportāžas un par labāko reportāžu saņemiet balvu - dāvanu karti "Galactico" 30 eiro vērtībā. Foto un video gaidām epastā aculiecinieks@delfi.lv, vai arī izmantojiet reportāžu iesniegšanai paredzēto formu!

Darbdienās no plkst. 10.00 līdz 14.00 varat arī ziņot par nebūšanām, novērojumiem, ierosinājumiem, zvanot pa "Delfi Aculiecinieka" tālruni nr. 67784066!

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!