Foto: DELFI Aculiecinieks
"Delfi" lasītājs Jānis portālam "Delfi" ziņo, ka savā piemājas dārzā pamanījis 'Papilio machaon' – Mahaonu tauriņu. "Liels skaistulis," atzīst Jānis.

Portāls "Delfi" iepriekš rakstīja, ka čemurziežu dižtauriņš tika novērots Jēkabpilī, kur aculieciniece šīs sugas lidoni redzēja pirmo reizi savā mūžā. Atsaucoties šai publikācijai, arī Jānis no Rencēniem iesūtījis savu Čemurziežu tauriņa foto.

"Nezināju, ka ir tik slavens," par dārzā dokumentēto tauriņu saka Jānis.

Portāls "Delfi" jau vēstīja, ka čemurziešu dižtauriņš ir bijis Entomoloģijas biedrības 2009. gadā izvirzītais Gada kukainis.

Saskaņā ar Entomologu biedrības vēstīto 2009. Gada kukaiņa pieteikumā čemurziežu dižtauriņš ir viens no krāšņākajiem Latvijas tauriņiem.

Spārniem ir kontrastējošs dzelteni-melns raksts, katram pakaļspārnam ir astīte un zilu laukumiņu virkne, kā arī oranžs laukums. Oranžie laukumi imitē acis un brīdina iespējamo uzbrucēju, ka tauriņš ir "bīstams".

Zināms, ka Latvijā tauriņš ir sastopams visā teritorijā, bet katrā vietā nelielā skaitā. Lielākoties kukainis dzīvo dažādas atklātas vietās: pļavās, laukus, mežmalās, zemos purvos. Pieaugušie tauriņi sūc ziedu nektāru, visbiežāk no pienenēm un ceriņiem.

Pārlieku lielas ķimikāliju lietošanas lauksaimniecības teritorijās izraisīja to, ka čemurziežu dižtauriņš aizvadītā gadsimta 80. gados Latvijas teritorijā bija uz izzušanas robežas. Taču pateicoties labai lidotprasmei, čemurziežu dižtauriņu populācija tomēr atjaunojās.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!