Foto: DELFI Aculiecinieks

Šonedēļ piedzīvotais stiprais vējš kārtīgi izpurinājis Latviju, tāpēc mūsu uzticamais lasītājs Leons Stiprais devies raudzīt, kas mainījies Durbes pils parkā. Ar savu reportāžu un pārdomām par redzēto viņš dalījies arī ar "Delfi Aculiecinieku".

"Pēc divu dienu, 17. un 18. februāra, spēcīgā vēja, nolēmu apsekot Durbes pils parku.

Pie viena, apstiprināt savus minējumus, kāpēc tur masveidā krita ozoli 11. jūnija vētrā pagājušajā gadā. Manuprāt, Durbes pils parks ir neatgriezeniski pazaudējis dižkoku lielākā parka pirmā desmitnieka titulu. Es te saskatu vairākus iemeslus.

Zibens trāpījumu ozolos un citos kokos, manu novērojumu laikā bija daudz. Ozoliem grūtāk sadziedēt gūtās rētas. Tomēr zibens ir bijis simtiem gadu. Tas nav dramatiskā apjomā iznīcinājis dižkokus.

Cilvēciskais faktors. Novēroju, ka šo vairāku desmitu gadu laikā, celmi vidējiem ozoliem radās parkā galā, kurš atrodas tuvāk Augšējās Durbes privāto māju tuvumā. Lēnām, nemanot. Te vajadzētu painteresēties, kur privāto māju īpašnieki ņem kokmateriālus mēbelēm, plauktiem un malkai.

Ir nepieciešams celt žogu, vismaz sākumā, šajā parka galā. Rīgas Vērmanītis pēc žoga uzcelšanas ieguva daudz.

Tomēr, galvenais iemesls, manuprāt, ir pieaugošais mitrums. Jo mazāk koku, jo lielāks mitrums. Vairākus gadus atpakaļ, izveidojot jaunu asfaltēto apkārtceļu, aizmirsa ceļa malās izveidot notekgrāvjus. Augsne, kā zināms ir mālaina. Visām privātmājām apkārt ir tādi notekgrāvji.

Mēs gribam saviem bērniem un mazbērniem radīt drošu vidi. Tāpēc mums beidzot ir jāizlemj. Durbes pils parks ir nekopts mežs ar ērcēm, vandālismu, meža cūkām vai drošs parks ar celiņiem, pārskatāmu vidi un apgaismojumu, kas piemērpts atpūtai, dabas vērojumiem un sportam.

Piemēram, es ieguvu patiesu baudu vērojot pilnībā atvērušās sniegpulkstenītes. Dzeņu klaudzieniem un dzērvju kliedzieniem. Jā, dzērves ir klāt. Neredzēju viņas biezo mākoņu dēļ. Toties pīles Tukuma apkārtnes dīķos – desmitiem.

Idilli gan pārtrauca sporta motociklists-huligāns. Viņš bojā zemsedzi un klusumu. Apdraud bērnus un viņu mātes. Pie tam, pa Durbes pils parku braukā ar motociklu bez valsts reģistrētā numura.

Manī radīja izbrīnu ar rīsu graudiem apbērtais akmens izcilnis pils priekšā. Te jaunlaulātie tiek svētīti ar pārpilnības simboliem – rīsiem, kviešu graudiem un citiem auglības nesējiem.

Pārsteidz mūsu novada un valsts vēstures nezināšana. Uz šī izciļņa desmitiem gadu stāvēja Staļina un Ļeņina piemineklis. Tā nav svētvieta! Fotogrāfiem un vecākiem jāzina šīs vietas lāsts. Jaunlaulātiem tur stāvēt, tā ir nepieļaujama kļūda!

Attieksme pret parku no apmeklētāju puses ir rūgts staļinisma mantojums: "Tas pieder visiem, tātad nevienam."

Durbes pils un tās parks ir skaista pērle Latvijas muižu krāšņajā rotā. Laikam te ir vienīgā vietā, kur var novērot "debesu lustras". Te var palūgt ozoliem un dižeglēm palīdzību veselībai. Te pilsētnieki, neizbraucot pārāk tālu, var novērot tālumā esošo mežu krāšņumu un gadalaika maiņu brīnišķīgo izrādi.

Sargāsim šo vēsturisko vietu visi kopā. Sev un mūsu nākošajām paaudzēm. Mūsu bērnu bērniem.

Leons Stiprais, Tukums 20.02.2020."

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!