Foto: DELFI Aculiecinieks
"Šo tauriņu Tukuma apkaimē man ir izdevies nofotografēt tikai divas reizes," atzīstas attēlu autors, lasītājs Leons Stiprais. Latvijas Dabas muzejā apstiprina: čemurziežu dižtauriņš ierakstīts Latvijas Sarkanajā grāmatā.

Pirmo reizi Leons tauriņu fiksēja Tukuma ezera senlejas rajonā, bet otro reizi – nedaudz tālāk, Augšdurbes rajonā, kur izvietotas personīgās mājiņas, kā arī atrodas Durbes pils.

Latvijas Dabas muzeja galvenais entomologs Nikolajs Savenkovs apstiprina, ka aculiecinieka iemūžinātais čemurziežu dižtauriņš jeb mahaons (Papilio machaon) ir ierakstīts Latvijas sarkanajā grāmatā, taču nav sevišķi rets. "Šobrīd dabā redzam lidojam otro paaudzi," informē speciālists.

Savukārt Santa no Grobiņas portālam "Delfi" ziņo, ka ik gadu piemājas dārza dillēs atrod košā tauriņa kāpuru, ko nes mājās un vēro "brīnišķīgās pārvērtības". "Tikko izšķīlās šis skaistums, un palaidām baudīt vasaru!" ziņo Santa.

Patriks Lode Smārdē notvēris dižtauriņu, kamēr tas sēdējis uz zieda mājas pagalmā. Kad aculiecinieks bija ieguvis pāris krāšņā tauriņa foto, viņš to palaida brīvībā.

Tāpat mahaonu fotogrāfijā izdevies iemūžināt Ancei Mežavilkai Rojā.

Foto: DELFI Aculiecinieks

Sūtiet savas reportāžas un par labāko reportāžu saņemiet balvu - dāvanu karti "Galactico" 30 eiro vērtībā. Foto un video gaidām epastā aculiecinieks@delfi.lv, vai arī izmantojiet reportāžu iesniegšanai paredzēto formu!

Darbdienās no plkst. 10.00 līdz 14.00 varat arī ziņot par nebūšanām, novērojumiem, ierosinājumiem, zvanot pa "Delfi Aculiecinieka" tālruni nr. 67784066!

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!