Foto: DELFI
Vēlīnā rudens izskaņā, novembra sākumā, portālam "Delfi" fotogrāfijās izdevās iemūžināt Veczemju klintis un Vidzemes akmeņaino jūrmalu. Novembrī tūristus pludmalē nemana. Pa akmeņiem kāpelē vien pāris atpūtnieki, visbiežāk – tie ir vietējie, kas atnākuši izvest pastaigā suni vai izvēdināt galvu.

Vidzemes akmeņainā jūrmala ir 12 kilometrus garš jūras krasta posms, kur apskatāmi smilšakmens atsegumi. Ļaudis šajā pludmalē izveidojuši arī akmeņu skulptūras – vienu par otru lielākas.

Šajā pludmalē skatam atsedzas pirms 350-380 miljoniem gadu veidojušies smilšakmens ieži. Gandrīz visi no tiem šodien ir cilvēku "iezīmēti". Iežos iegrebti vārdi, sirsniņas, datumi. Tālu jūrā stiepjas arī piekrastes sēkļi ar laukakmeņu vaļņiem un krāvumiem.

Tieši skaisto dabas ainavu dēļ šajā akmeņainajā krastā ir uzņemtas tādas latviešu tautai mīļas filmas kā "Ilgais ceļš kāpās" un "Zītaru dzimta".

No šosejas (A1) pa līkumainu ceļu klintis var sasniegt jau pēc 4,7 kilometriem. Ja ir savs auto, var tikt līdz pašām klintīm, auto atstāt jūrai blakus esošajā stāvlaukumā un baudīt pastaigu gar akmeņainajiem krastiem.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!