Foto: DELFI Aculiecinieks

"Automašīnas tiek novietotas visur, kur ir brīvs – uz zāles, uz koku saknēm, uz ietvēm, krustojumos. Tik bezkaunīgi transportlīdzekļu vadītāji nav redzēti," asu kritiku autovadītājiem velta aculiecinieks Dainis, kurš pārkāpumus novērojis Rīgas pagalmos Āgenskalnā.

Dainis niknojas, ka šoferiem nešķiet saistoši ceļu satiksmes noteikumi, kā arī Rīgas domes saistošie noteikumi. Turklāt šoferiem iztrūkstot arī sirdsapziņas.

"Diemžēl pats skumjākais ir tas, ka iedzīvotāji to visu redz un piever acis. Neziņo policijai par šiem bezkauņām, tāpēc arī CSN pārkāpēji uzdzīvo uz nebēdu un spļauj visiem godīgajiem ceļu satiksmes dalībniekiem sejā!" piktojas lasītājs.

Portāls "Delfi" sazinājās ar Rīgas pašvaldības policiju, kur Daina iemūžinātos pārkāpumus komentēja galvenais speciālists sabiedrisko attiecību jautājumos Toms Sadovskis.

Foto: DELFI Aculiecinieks

Vērtējot Daiņa iesūtīto attēlu, Sadovskis norāda, ka automašīna ir novietota uz ietves. Tas ir pārkāpums, par kuru saskaņā ar Ceļu satiksmes likuma 57. panta ceturtās daļas 5. punktu piemērojams 30 eiro naudas sods.

'Viltus' dzeltenā līnija


Foto: DELFI Aculiecinieks

Attēlā redzamais buss novietots vietā, kura apzīmēta ar dzeltenu līniju, un tas ir aizliegts, skaidro Sadovskis. Ceļu satiksmes likuma 57. panta ceturtās daļas 6. punktā par šādu pārkāpumu paredzēts 30 eiro liels sods.

"Jāpiebilst, ka pilsētā namu un teritoriju īpašnieki dzeltenās līnijas mēdz uzkrāsot patvaļīgi. Ja līnija nav atbilstoši saskaņota, tad policija par stāvēšanu šādā vietā sodu piemērot nevar," informē RPP pārstāvis. Viņš arī atklāj, ka atsevišķos gadījumos likumsargi tiek izsaukti, bet sodu piemērot nevar: "Izsaucējam rodas iespaids, ka policija nedara savu darbu, bet patiesībā līnija uzkrāsota pretlikumīgi."

Gadījumos, kad policija konstatē, ka līnija uzkrāsota pretlikumīgi, tā sazinās ar attiecīgās piegulošās teritorijas īpašnieku vai apsaimniekotāju, lai tas atjauno iepriekšējo krāsojumu. Vai nu krāsojumu noņem vai pārkrāso pelēku.

Krustojumā vai uz piebraucamā ceļa?


Foto: DELFI Aculiecinieks

Spriežot pēc Daiņa sūtītā foto, attēlā varētu būt redzams, ka pārkāpts Ceļu satiksmes likuma 57. panta piektās daļas 8. punktā noteiktais – automašīna stāv krustojumā vai tuvāk par pieciem metriem no tā. Par šādu pārkāpumu paredzēts 40 eiro sods.

"Šajā gadījumā izskatās, ka attēls uzņemts Alīses un Mārtiņa ielu krustojumā Pārdaugavā. "Peugeot" un VW vadītājiem būtu piemērojams 40 eiro sods," vērtē Sadovskis.

Vienlaikus RPP pārstāvis arī atgādina, ka piecu metru ierobežojums attiecas uz krustojumiem, bet neattiecas uz piebraucamajiem ceļiem. Policijā nereti ienāk izsaukumi par automašīna krustojumā novietotām automašīnām. Ierodoties uz vietas, izrādās, ka spēkrats atrodas uz piebraucamā ceļa un sods nav piemērojams.

Par zālājā atstātu auto – 350 eiro

Komentējot attēlus, kuros redzams, ka spēkrati atstāti zālājā, Sadovskis teic, ka tas ir aizliegts Rīgas domes saistošajos noteikumos Nr. 204 "Rīgas pilsētas apstādījumu uzturēšanas un aizsardzības saistošie noteikumi", 36. punktā. Noteikumi paredz, ka par automašīnas novietošanu apstādījumos fiziskai personai piemēro brīdinājumu vai naudas sodu no 10 līdz 350 eiro.

RPP pārstāvis atzīst, ka auto novietošana zālienā ir izplatīts pārkāpuma veids daudzdzīvokļu namu pagalmos. "Šajos gadījumos policija neatstāj lēmumu par sodu vējstiklā (tā saucamais "plāksteris"), bet gan nosūta pārkāpējam paziņojumu pa pastu.

Pēc tam pārkāpējam ir jāierodas uz izskatīšanu, kuras laikā tiek lemts par soda apmēru," soda piemērošanas kārtību skaidro Sadovskis. Viņš arī atgādina, ka zeme pie daudzdzīvokļu namiem ir kopīpašums, tāpēc arī kopā jālemj par tās izmantošanu un to, kur un kā ierīkojama stāvvieta.

Laikposmā no šī gada 1. janvāra līdz 13. jūlijam Rīgas pašvaldības policijas mobilajā lietotnē saņemti 32 834 izsaukumi par dažādiem pārkāpumiem, portālu "Delfi" informēja RPP. Vidēji lietotnē ienāk no 4000 līdz 6000 izsaukumiem mēnesī. Visvairāk izsaukumu šogad ir bijis maijā – 5776.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!