Foto: DELFI Aculiecinieks
"Delfi" lasītājs Leons Stiprais ziņo par nepatīkamu atgadījumu Tukuma Meža kapos, kur kāds vīrietis alkohola reibumā urinējis uz kapa vietas pusi, bet vēlāk pakritis uz celiņa. Tikusi izsaukta pašvaldības policija. Tukuma pašvaldībā norāda, ka izsaukums par nekārtībām Tukuma Meža kapos saņemts 5. septembrī.

Leons Stiprais stāsta, ka kāds viņa paziņa septembra ieskaņā devies uz Tukuma Meža kapiem vēlā pēcpusdienā un tur pamanījis vīrieti, kurš jau iepriekš redzēts kapos lietojam alkoholu. "Nesot smiltis, paziņa pamanīja, ka kungs ir pārdzēries un, sēžot uz soliņa, urinē uz kapa vietas pusi. Paziņa sāka viņu kaunināt, jo atklātā konfliktā negribējis iesaistīties," klāsta Stiprais.

Pēc brīža vīrietis bija nokritis uz kapa kopiņas celiņa, asiņu nav bijis, taču rokas un seja bijusi zilgansarkana. Uz jautājumiem vīrietis nereaģēja. Aculiecinieka paziņa nolēma meklēt palīdzību, jo pašam mobilā telefona līdzi nav bijis. Sākotnēji palīdzību, proti, piezvanīt ātrajai palīdzībai, lūdzis strādniekiem, taču atsaucību neguva. Piezvanīt piekritusi kāda garāmgājēja, kura izsaukusi pašvaldības policiju.

"Uzvilkuši cimdus, policisti esot ar lielām pūlēm vīrieti aiznesuši uz savu auto. Vieta, kur bija pakritis dzērājs, ir Brāļu kapu ansambļa sastāvdaļa. Manuprāt, tur jau sen bija jānožogo ar akmens žogu un jāslēdz, jāievelk apgaismojums. Izbrīnu rada nopostītie kapi un lepni uzmontētie ārkārtīgi dārgie kapu pieminekļi. Uz kā rēķina?" vaicā Leons Stiprais.

Lasītājs arī prāto, ka daudzi no emigrācijas atbraukušie Tukuma Meža kapos savu piederīgo atdusas vietu vairs neatradīs. Uz kapiem vienatnē baidoties iet sievietes, jo bezpajumtnieki un alkoholiķi kapus esot pārvērtuši par savu dzertuvi, tualeti, smēķētavu un guļamistabu.

Tukuma novada pašvaldības sabiedrisko attiecību speciāliste Gundega Rugāja noliedz, ka Tukuma Meža kapos piederīgajiem būtu neiespējami atrast tuvinieku atdusas vieta. "1986. gadā esot ticis veikts topogrāfiskais plānojums – visi pieminekļi ir uzskaitīti un uzmērīti," teic Rugāja. Savukārt aizvadītā gadsmita 30. gados ierīkotie Brāļu kapi ar K. Zemdegas veidoto pieminekli nekad neesot bijuši iežogoti.

Komentējot Stiprā aprakstīto gadījumu un bažas par to, ka kapi pārvērsti par dzertuvi, Tukuma novada pašvaldības darbiniece teic, ka 2017. gadā pašvaldības policija saņēmusi tikai vienu izsaukumu uz Meža kapiem, proti, 5. septembrī. "Par šāda paša rakstura situāciju runājot, Meža kapu pārvaldnieks ziņoja, ka vienu reizi esot bijis gadījums, kad jāpamodina sieviete un jālūdz doties prom no kapu teritorijas," sacīja Rugāja.

Par katru konkrētu situāciju Tukuma novada dome un pašvaldības policija aicina zvanīt uz Tukuma novada vienoto dispičerdienestu pa tālruni 8881. Uz katru zvanu tiekot reaģēts nekavējoties.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!