Foto: Shutterstock
"Vēlos pastāstīt par gadījumu, kas pierāda, cik "svarīgi" Latvijai ir bērni," raksta nepilnus divus gadus vecu dvīņu vecmamma Dzintra. Aizvadītajā svētdienā Valsts Ugunsdzēsības un glābšanas dienests atteicās pa otrā stāva logu izcelt viņas abus mazbērnus, kurus bija ielenkuši irši.

"Liepkalnu" mājās Babītē svētdien notika nelaimes gadījums. No mājas skursteņa atdalījās ventilācijas apmetuma gabals ar iršu pūzni, kura iemītnieki apsēda otrā stāva telpas. Tobrīd tur atradās mājinieki – ģimene ar nepilnus divus gadus veciem dvīņiem, raksta vecmāmiņa Dzintra.

"Bērnu tēvs paguva vien sievu ar abiem mazajiem iespundēt "gala istabā", lai irši nevarētu tiem piekļūt un izsauca speciālistus, kas nodarbojas ar insektu likvidēšanu. Tikmēr pats mēģināja apkarot uzbrukumu pārējās telpās. Viņu sakoda kaklā, mugurā un rokā. Atbrauca Neatliekamās medicīniskās palīdzības dienests un pat piedāvāja vest uz slimnīcu, bet viņš atteicās," notikušo pārstāsta Dzintra.

Mājinieki ar lūgumu palīdzēt vērsās arī Valsts ugunsdzēsības un glābšanas dienestā (VUGD), cerēja, ka glābēji palīdzēs no otrā stāva pa logu izcelt abus mazos bērnus. VUGD palīdzību atteica un aicināja vērsties speciālajos dienestos, kas iznīdē iršus, bites un lapsenes. "Glābšanas dienestā man pateica, ka viņi izsaukumos uz privātmājām nedodas. Ieteica nākamajā dienā iet uz veikalu un pirkt "Kobru"," stāsta Dzintra. Ģimene mobilizēja pašu spēkus, ieradās radi no Asariem un bērnus pa logu izcēla.

Glābšanas dienesta nevēlēšanās palīdzēt kritiskā brīdī Dzintru ārkārtīgi šokē. "Kaķus no koka ceļam, mirušus cilvēkus no mašīnas izgriežam, bet uz dzīviem cilvēku mazuļiem nospļaujamies. Tāds, lūk, ir Latvijas glābšanas dienests," vilšanos neslēpj Dzintra.

Valsts ugunsdzēsības un glābšanās dienestā portālam "Delfi" apstiprināja, ka izsaukums par iršiem privātmājā Babītē saņemts 18. septembra pulksten 19.12. Dispečere zvanītājiem esot sniegusi ieteikumus, ka jāatver logi, lai irši izlido ārā, kā arī norādīja kontaktinformāciju uzņēmumam, kurš nodarbojas ar iršu indēšanu. Tomēr saistībā ar notikušo dienests uzsācis VUGD amatpersonu rīcības izvērtējumu.

VUGD arī akcentēja, ka ik dienu glābj cilvēkus, kuri apmaldījušies mežā, kā arī palīdz bezpalīdzīgā stāvoklī nonākušiem mājdzīvniekiem. Taču šie esot ārkārtas gadījumi, kad neviens cits dienests valstī iedzīvotājiem palīdzēt nevarētu. Situācijās, kad privātās mājas apsēduši irši un uzbrūk cilvēkiem, VUGD palīdzību nesniedzot. Šādos gadījumos jāvēršas pie uzņēmumiem, kas insektus iznīcina. VUGD var palīdzēt neitralizēt kaitīgus iršu pūžņus tikai sabiedriskās organizācijās, kā bērnudārzi, skolas un slimnīcas, skaidroja VUGD.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!