Foto: stock.xchng
Gada pēdējās dienās kā allaž notiek visdažādākie brīnumi. Vai tā Īšlande, vai Latvija. Zirgi runā, pingvīni spiežas bariņā, sapņi rādās... Arī tādi, kur galvenajās lomās Latvijas valdības vīri un sievas. Paši savās lomās.

"Kaut arī budžets pieņemts un ar 1.janvāri var tērēt, uz Brīvības ielas namu no rīta atnāca Vilks un nokoda Kozlovski. Bet uz Circeni pat nepaskatījās (nesaskatīja?). Sākumā neviens nesaprata, par ko. Bet ar Straujumu un precīzi izdevās noskaidrot, ka šis esot nograuzis nesen Jaunzemē iestādīto Bērziņu. Tas nu bija par daudz – tā Latvija ar alkšņiem vien aizaugs! Labi vēl, ka Vilks netika līdz Ronim, kas vētras laikā bija iepeldējis kanālā un grasījās nokļūt līdz Latvijas Dzelzceļa stacijai. Viņam vajadzēja pabrīdināt, lai Pabriks nesāk taisīt tās sliedes par to "hren" izmēru platāk. Kopš atgadījuma ar Abreni uz viņu paļauties vairs nevarēja. Tad sanāks daudz trakāk par to Ķīli, kas tagad iedzīts izglītībā.

Bet tikmēr Dombrovskis vēl svētku iespaidā, ar Viņķeli rokā uz visu noskatījās ar smaidu un tikai klusi murmināja –"Dobro. Labi. Labi. Mēs esam labākie Eiropā!" Bet ar Viņķeli vien nepietika. Ņēma rokās Pavļutu. Pirmais aizgāja labi, bet otrais Sprūdža kaklā. Un tad tik pa Rinkeviču vien, pa Rinkeviču vien. Uz priekšu vairs galīgu negāja. Labi vēl, ka Gremdi izdevās no Operas atvairīt." Bet tad siltajā ziemā no miega modās Lācis, iedziedājās Gailis un sapnim bija gals...

Citādi viss rit savu gaitu. Latviešu tauta šajā gadu mijā jutās "apdalīta". Neviens no ekrāna nemācīja dzīvot, ņemt rokās mēslu dakšas un izmēzt kūti vai saspiesties kā pingvīniem. Jau nākamajā dienā pēc viņa ievēlēšanas par prezidentu latviešu valodas skolotāju konsīlijs nolēma, ka Bērziņš neteiks Jaunā gada uzrunu. Viņam esot bijusi lieliska rēķināšanas skolotāja, bet lasīšanas skolotāja daudz slimojusi, tāpēc skolnieks vairāk par 38 vārdiem minūtē nevarot pateikt. Līdz ar to uzruna izstieptos 59 minūtes gara un, lai sanāktu vēl šampi reizē ar "Laimas" kurantiem izšaut, Bērziņam būtu jāsāk runāt vienlaikus ar Medvedevu. No politiskā viedokļa tas nu būtu galīgi garām. Tāpēc arī nācās samierināties ar Grigaļa un Blodona izstāstītajām laika ziņām, kas šobrīd ir pat interesantākas par politiskajiem uzstādījumiem.

Pēdējā brīdī, lai glābtu situāciju, Aidis Tomsons "Krustsolī" iedeva brīvo mikrofonu, taču tauta tāpat kā vēlēšanās vilka tikai uz folkloru – te meklēja līdzību ar Nuf Nufu, te ar Limzu melpi, te ar Kaščeju Beznāvīgo, te Spīdolām, bet beigās viss tik un tā apstājās pie fašistiem. Tas uzkrita uz nerviem pat Uldim Dumpim, kas padomju filmās tos gana bija spēlējis.

Kā bija solīts, ap gadu miju izklīda ilgā migla arī ap Latvijas futbola izlases galvenā trenera krēslu. Un tauta ieraudzīja, ka tur ir nevis Starkovs, Bērziņš vai Džonsons, bet - Kaka. Jā, jā. Tieši viņš centīsies aizvest Latvijas izlasi uz 2016.gada pasaules čempionātu. Kaka vairs laukumā nebūs kā spēlētājs. Bet Eiropā paliks un Latvijas izlase viņam jau labu laiku ir acī. 100 000 eiro gadā arī esot laba summa, jo naudu gana daudz viņš ir sapelnījis kā spēlētājs. Latvijai ir laba grupa, tātad arī labas izredzes kvalificēties finālturnīram, kas notiks viņa dzimtenē. Bet tad jau arī Brazīlijas izlases krēsls būs pavisam tuvu. Starkovs tomēr pārāk ilgi lauzās. Vai arī pārāk neizlēmīgi bijuši viņa pašreizējie barotāji, paturot tik ilgi un nepalaižot atpakaļ uz Madonu. Tik ilgi, ka pat Indriksons ilgāk vairs pauzēt nevarēja. Futbola izlases treneris nav dzīvokļi Ķeizarmežā, ko tauta var gaidīt mūžīgi.

Kā jau tauta bija brīdināta, neiztika arī bez sliktām ziņām, ko jefreitoram Seržantam teikt no Saeimas tribīnes. Gan par ļauno nemaksātāju Koļu, gan par to, ka Jaungada naktī darbojušies laupītāji un visvairāk apzagta ir apsardzes firma "Give Me 5". Aiznesti ne tikai visi seifā saliktie piecīši, bet arī visi matrači, uz kuriem dežuranti mierīgi vadīja savas stundas.

Sapņu fabrikā, satiekoties Pabrikam un Zivtiņam, tika nolemts valstī atjaunot vispārējo karaklausību un palielināt mūsu līdzdalību karstajos punktos. Galu galā tur iet bojā daudz mazāk nekā avārijās. Nelīdz ne radari, ne akcijas. Tikai armija vēl var pārveidot jauno cilvēka struktūru?

Prezidents Bērziņš neizlikās labāks par sevi pašu un jau pasen bija paziņojis, ka nav uzaicināts uz Davosas forumu. Bet tagad ir pavērusies šance. Rīgas "Dinamo" pasaulē vecākās hokeja trofejas Špenglera kausa finālā nospēlēja kā Romas "Dinamo" un zaudēja nevienam citam kā HC "Davos". Davosieši nepalikšot parādā un par šādu Rīgas kluba spēli uz forumu aicināšot Latvijas prezidentu. Kā nekā "Davos" kausu nebija dabūjis piecus gadus. Kas teica, ka KHL ir stiprākā līga Eiropā? Bērziņš toč to neteiks.

Ne mazāki brīnumi notikuši arī ar bijušo ārlietu ministru Jāni Krāsotāju, kam pēkšņi esot sajūta, ka "latvieši ir zaudējuši savu valsti". Nav tikai īsti skaidrs – hokejā pazaudējuši, zolītē vai pokerā paspēlējuši, Baltijas jūrai vētrās atdevuši, svensoniem kopā ar mežiem pārdevuši? Vai antonoviem un beshmeļnickiem? Vēl jau varētu saprast, ka to saka Žanis no Mērsraga vai Sakstagala Jezups, kam saikne ar politiku ir televizors, kas turklāt vairs zonu neķer. JJK štelles ir bīdījis, tikumus un (ne)tikumus veidojis 20 gadus un gribēja būt amatā arī tagad. Bet ar Šleseru, kas vienīgais bija ar mieru uz laulību, vairs nesanāca. Un tagad jāatzīst, ka par daudz apiņu tajā alū. Bauskas aldaris Kārlis Zālītis pat teiktu – apiņu vietā ir žults, Jāni Krāsotāj!

Pilnīgi negaidītā veidā no krīzes izspruka visu Latvijas kalnu īpašnieki. Sniega nebija, nav un būs tikai Alpos. Bet izglāba Rīgas dome, kas uz nedēļu noīrēja visus viņu sniega lielgabalus, kas vien šāva. Salika pa Rīgas ielām un deva vaļā. Līdz ar to arī bija iemesls izvest sniegu. Citādi jau visiem bija sākušas piezagties bažas, kā dzīvot tālāk. Pagājušajā ziemā tur bija tāds otkats par katru aizgājušo ešelonu, ka visi jau bija Šeišelos, bet šogad viss sastāvs uz rezerves sliedēm...Nu varēs mazliet uzelpot visi Jarošenko un Ko. Citādi sievām atkal būtu jāsāk braukt ar "Audi". Kā Lilitai...

Kultūras ministre Gremde, uz brīdi pagremdējusi Operu, aptvēra, ka visi padomdevēji ir savtīgi, bet daži ar saviem padomiem grib gremdēt arī ministrus. Ar svešām rokām izdarīt pašu neiespēto vai gribēto, bet nevarēto. Savu vārdu savā savdabīgajā latviešu valodā teica arī dziedāt, dejot un runāt mīlis Vitālijs Gavrilovs: "Žanet, ta nedarī. Tev Opera ne jagremde, bet jaceļ! Un Dievu tu te ar nejauc klat. Mes, kas bijuši partija un komjaunatne, ta nedrīkstam. Tad nebus ari, kas golfu spele." Līdz Silvestra dienai opernieki veco Dievu ž(Ž)agaru vēl neatguva, tomēr viss pagriezās uz to pusi. Atkal negaidītā virzienā. Neklusēja pat Dombrovskis. Jo Opera nav ne "Latvijas kuģniecība", ne VEF, ne "AirBaltic". Tai jābūt mūžīgai. Ar Dievu Žagaru vai citā veidā. Ministri nāk un iet, Operai jāpaliek!

Tāpēc arī jūs visi - Esiet tādi, kā esat! Saglabājiet savu es! Īstā vērtība esat paši!

Lai tas viss izdodas 2012.gadā!

سنة جديدة سعيدة!
שנה טובה!
新年快樂!
あけましておめでとうございます!

Jūsmis Skaidris Gaujmalietis no Katla vulkāna

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!