Foto: F64
Arī Īšlandē, kamēr vulkāns vēl klusē, bija Ziemassvētki. Tagad gaidīsim un arī sagaidīsim 2012.gadu. Nedaudz vēlāk kā Ventspilī, bet noteikti agrāk kā Palmbīčā un Valparaiso. Un tur nav ne uz pusi tik interesanti kā Latvijā.

Pašu Ziemassvētku priekšvakarā pirmajā plānā izgāja Baltais nams. Ne tas, kas Vašingtonā, bet tas, kam iepretim ilgi stāvēja Gerkena veikals. Pēkšņi kļuvusi par Raivja Dzintara lielāko konkurenti uz nacionālās takas, uz kuras vieta tikai vienam, Sarmīte E., paņēmusi rokās d(D)ālderi devās pie savas pēcteces Žanetes Jz-G un teica: "Ja gribi svētkos ž(Ž)agaru, var viss palikt pa vecam. Ja gribi arī turpmāk dziedāt un dzīvot "Viegli", rīkojies!" Kam mums septiņu stundu Vāgnera mūzika un lieli, pliki un baigi vaigi uz skatuves! Pietiek, ka reizi četros gados danci uzlaiž "Vektors" un "Gatve". Tas ir mūsu īstākais balets! Bet par dziedāšanu kādu laiku atpakaļ visu jau pateica Nils Sakss Konstantinovs Kubliņš Floretaks. Vislabāk skan, kad ir trīs "Agdam" ribās! Tā ir mūsu īstā opera – par nepilniem 10 latiem nevis par pilniem 5 miljoniem!

Gada īsākās dienas vakarā pēc tradīcijas daudz kur tika vilkti bluķi. Pēc tradīcijas tiem jābūt no ozola, lai rīvējoties gar Zemes māti dzimtu īsti vasarīgs siltums. Taču mums ar tiem ozoliem tagad tā ir, kā ir. Pat labam parketam vairs nepietiek. Labi, ka šoreiz Zemes māte pati bija tāda silta un arī no alkšņa kluča dzima gaisma. Gods godam tauta bija azartiska un izvazāja bluķus krustām šķērsām. Pat tik azartiska, ka Šlesera Jūrmalas rezidencē visu malkas šķūnīti aizvilka. Un arī pašu saimnieku, kas pēc tenisa proves jaunajā kortā un tautas kalpa ilgā ceļa kāpās bija atlaidies un jauniešiem atgādināja bluķi. Daudz netrūka, ka šo būtu ielikuši arī ugunskurā. Par laimi sev un Latvijai "bluķis" pēdējā brīdī sāka lamāt Antonovu par mutes palaišanu un "Vienotību" par viņa saukļa par jaunām darba vietām nepatentētu izmantošanu pirmsvēlēšanu cīņā. Un vēl noskaldīja "Comedia la finita". Tobrīd jau jautrā tauta īsti nesaprata – to viņš par sevi vai par tikai par bluķa vilkšanu? Bet no šīs pamodināšanas bija arī savs labums – viņš beidzot dzirdēja uzrunu "Urbis et Orbis" un sāka nojaust, ka ar urbi tam nav nekāda sakara. "Labāk vēlu nekā nekad"- "Potiusque sero quam nunquam". Bet nu jau vairs nesēro. Vismaz tie, kas dzīvo Jūrmalā!

No 100 tautas kalpiem Ziemassvētkos visvairāk dāvanu bija sakārojies no klejotāju ciltīm nākušajam Ol Akmenim. Tik ļoti, ka caur rūķīti Edžiņu jautra džeza pavadījumā centās "plūkt dienu" ("Carpe Diem") un sūtīja vēstījumu Ziemassvētku vecītim Dombrovskim. Ka ļoti gribot to Parlamentārā sekretāra amatu. Tik ļoti, ka varot pat Valdi ar visu vald-ību nogāzt. Rūķītis Edžiņš visu saprata. Un lai arī naktī visu redzētu, līdzi paķēra Pūci.

Kaut arī pēdējās vēlēšanās pretēji prognozētajam "Vienotība" dabūja vairāk par 20 balsīm un tagad jau ir lielākā koalīcijas frakcija, nupat visiem vēlēšanu kampaņas veicējiem un aģitatoriem uznākusi baigā škrobe uz tērvetniekiem. Nu vai tad nevarēja to jauno alus šķirni palaist trīs mēnešus agrāk! Skanētu nu tādā, nu tādā unisonā ar Dombrovska biklo smaidu uz kultūras nama sienas – "Un tad mājās ienāks svētki un Vienotība!" Bet šie jau laikam visas olas salika Dūklava un Brigmaņa groziņā. Tāpēc arī to skaisto reklāmu pietaupīja Ziemassvētkiem. "Nekas, nekas – uzliksim trīskāršu muitu tam raugam, ko no "Carslberg" brūža še ievedat," jau kala plānus VID, OVIR, ČBK, Akcizēto preču komisija un vēl pieci kantori. "Vienotība" paliks, bet jums tad tur visi svētki, Ziemassvētkus ieskaitot, ātri beigsies."

Pēdējos gados daudzas latvietes aizgrābti sapņo iziet pie vīra irāņa, turka vai ēģiptieša. Parandžas vai citi austrumnieku ierobežojumi nav bijis šķērslis, arī pie apgraizītiem vīriešiem var pierast, galvenais, lai nav pavisam nogriezts! Lai tik nauda pie rokām turas. Taču pēkšņi dažu dienu laikā mode mainījās. Itāliešu valodas kursi nespēja atkauties no uz precībām kārajām, kas īsā laikā gribēja apgūt Berluskoni, Antonioni un Čičelīnas valodu. Jo pēkšņi noskaidrojies, ka tur uzradies viens varen bagāts precinieks. Nomirstot Marijai Asuntai, viņas mīļais četrkājainais draugs Tomazo mantoja 10 miljonus eiro. Kaķis un nevis vietējā pašvaldība, draudze vai bočas klubs. Savs labums no tā ticis arī "AirBaltic", jo jau labu laiku uz priekšu visas biļetes ir pārdotas ne tikai uz Romu, par kuru cēli pastaigājas Tomazo, bet arī uz Milānu, Vanēciju, Bari. Pēc tik turīgas "partijas" latviete gatava arī kājām aiziet. Tagad pat Irēna Pulkinena un Ieva Plaude rītu sākot ar bon giorno! Bet mākslas cienītāja Aija Simsone jau esot tikusi pie jaunas rotas – kulona sirds formā un iekš tās - Tomazo bildiņa! Mazā bilžu rāmītī, man ir bilfde tava...

SC deputāts Valērijs Agešins, apvienojis sevī Kašpirovska, Zilākalna Martas, Finka, Elejas Veronikas, Globas, Ventspils Virsmātes un Nostradamusa labākās īpašības, ņēmās prognozēt, ka jau pavasarī Latvijā būs jauna valdība, ko veidos Kaban-off, Ušak-off, Žirinovskis, Janukovskis, kā arī Jablonskis, Mirastijs un Znaroks. Tad gan latvieši ieraudzīšot ne tikai ēzeļa ausis vien. Vai arī - neieraudzīs neko, jo staigās bez ausīm! Un derēs atcerēties dziesmu: "Pa špalam, opjatj pa špalam..."

Pirms gadu mijas priecīga vēsts visiem, kam apnikusi "Samsung" reklāma virs galvaspilsētas. Kurdjumovs, Hristoļubovs, Pankratovs, Baraņņiks u.c. pieņēmuši lēmumu, ka līdz pat 2015.gadam Rīgu izgaismos "Russkij razmer". Etalons esot "Razmer Kurdjumova". "Tilpuma vai garuma?" pirms ņemt rokās Rīgā dzimušās Muhinas augstāko gara lidojumu graņonku, pārjautāja Baraņņiks.

Un vēl - saskaņieši par vieglatlētiku i dzirdēt vairs negribot. Kā var tā būt – tēvs baltkrievs, māte – polieti, bet meita – latviete! Un vēl divus gadus pēc kārtas labākā Latvijas sportiste, kas tik tekoši latviski runā ar balvu rokās. Rumpīšu Gunča ar diviem "lauztajiem bērziem" (Laviņu un Džeriņu) kā body guards pie sāniem gan centās Radeviču pārliecināt, ka īsti Ščatļivaja šī būs tikai tad, kad viņas Pēteris spēlēs pie Savicka, un brīvajos brīžos apsolīja zolīti mazajam Markam iemācīt. Bet, atstājot Saeimas sēžu zāli, rezumēja Vaņa Klementjevs: "Kamēr vien varēsim – airēsim, airēsim, airēsim. Un atšķirībā no Kotika pat mēs tik traki iejauksim savus un svešus karogus." Laikam jau saprata, ka citreiz runāt neviens neļaus un bija jāpasaka viss, kas uz mēles.

Bet latvieši beidzot saprata, cik labi dzīvot, teiksim, Korejā (vienalga kurā!), kur Kimu, ka biezs, taču ne visi viens otram radinieki. Tāpēc par koruptīvām saitēm jau sen neviens vairs nerunā. Bet še – Dombrovskis nav lemttiesīgs par Hipotēku banku, jo sievai tur esot kredīts. Ķīlis tomēr neko nevar reformēt izglītībā, jo brālēna sievas onkuļa sieva ir cienījama skolotāja. Ronis nevar pabeigt Pasažieru vilciena iepirkumu, jo viņa attāls radinieks Ulmaņlaikos bijis pārmijnieks. Bet vislielākā dilemma esot Pabrikam, kuru tiesā sūdzēšot zemessargs Sviklis, jo šis, kā students būdams sboros, pa kluso zem deķa esot ēdis lietuviešu desu un neesot pacienājis viņa brālēnu. Tādam tak zemessarga mugursomu plecos nevar likt!

Hokeja faniem, kam hokeja vēsture sākas ar 2008.gadu un, kam Helmuts Balderis asociējas tikai ar kreklu ar 19.numuru, kas karājas Sporta pilī, bārā "Hokeja klubs", Sedā, Brocēnos, pie "Olainfarm" un tagad arī "Arēnā Rīga", sākās kustība "Miķelis Redlihs jaunais Balderis!" MatuļJānis tandēmā ar AndersonMarisu, kas hokeju skatījās jau tad, kad Savickis vēl nebija sācis iet čekas kursos, savā poh...sta stilā gan pārjautāja – Miķelis tagad tāpat kā Balderis nesenajā spēlē ar Krievijas Jakuševu, Kamenski un Lutčenko? Jā, tam mēs varētu arī piekrist... Bet pats Balderis šajā ziņā gāja vēl tālāk un nosūtīja Miķeli uz "Latvijas bērzu". Labi, ka vairums tagadējo "Dinamo" fanu nemaz nezina, kas tas tāds ir. Varbūt kā "Omskije jastrebi" vai "Minskije zubri". Miķelis atbildi parādā nepalika un Balderim atvēlēja "Smiltenes vanagus" vai pat "Kalupes līņus"? Ja ne, arēnā krekls būs zemē un Jurčika kāja virsū!

Par laimi Latvijā Ziemassvēkos varēja tomēr slēpot. Pie Reiņa trases esošajā dīķī uz nebēdu... ar ūdensslēpēm. Bet Puzes taurētājs kopā ar Sņeguročku Seimuškāni no Jakobstadt esot salasījis pilnu grozu ar gailenēm. Globālā sasilšana. Tāpēc Latvijā drīz varēšot novākt trīs ražas un tam par godu būšot arī sava Nefertete. Pretendentes jau stājoties rindā. Lai viss būtu kā pie saules Dieva Ra! Kas būs Ra, arī nav lielu šaubu. Ne jau Godmanis, kura valdīšana paliks atmiņā ar krāsniņām un "Parex" glābšanu. Ne Gailis, kurš neizglāba "BBaltija". Be Birkavs ar "ķirzakas smaidu", Ne Šķēle ar vekseļiem. Ne Emsis ar skaisto iebrišanu ūdenī. Ne Kalvītis ar Abrenes atdošanu. Tikai Dombrovskis! Ar viņu arī pingvīniem silti!

Laimīgu Jauno gadu! 2012. Viss būs citādāk!

Jūsmis Skaidris Gaujmalietis no Katla vulkāna

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!