Foto: DELFI Aculiecinieks
Svētku laikā konstatēts piesārņojums Lielupes krastā Jelgavā, kurš apdraud ziemas peldes mīļotāju veselību.

Pirms Jaunā gada svinībām nolēmu pastaigāties pa Jelgavas promenādi Lielupes labajā krastā. Pieejot tuvāk ūdenim, pamanīju baltu, plānu eļļas kārtiņu. Nobildēt viņu bija grūti, bet mēģināju to darīt. Nolēmu iet dzelzceļu tiltu virzienā, lai noskaidrotu piesārņojuma avotu. Nonākot līdz pludmalei konstatēju, ka Lielupes virsmu klāj sodrēju kārta.

Tāds pats piesārņojums tika konstatēts 2011. gada 1. novembrī, tikai toreiz tas bija krietni lielāks. Tika izvirzītas divas piesārņojuma versijas - Jelgavas centrālā cietuma kurtuves dūmi vai arī sodrēji no vagonu pārkraušanas. Atbildīgie dienesti atzina, ka pie vainas vagonu pārkraušana. Ņemot vērā, ka piesārņojums nebija liels, nolēmu nākamajā dienā pārbaudīt vai sodrēji ir arī pretējā krastā. Eļļas plankumi tālāk nebija pamanāmi un par tiem godīgi sakot aizmirsu.

Svētdien turp atkal devos pastaigā. Izņemot nelielu netīrumu pleķīti niedrēs, tieši zem dzelzceļa tilta, piesārņojumu nemanīju. Nolēmu atgriezties uz pludmali un pavērot, kā ir mainījusies situācija. Pateicoties salam, netīrie putekļi veiksmīgi iesala ledū. Izlēmu pasekot, no kuras vietas sākas piesārņojums. Tas nav grūti, jo melna strīpa velkas visas pludmales garumā. Ejot gar krastu, manu uzmanību atkal piesaistīja eļļas kārta, kura peldēja straumes virzienā.

Izejot zem dzelzceļa tilta, uzdūros vietai, kur nesen kāds bija darbojies. Šī vieta ir redzama kartē. Šeit atradu vairākus strautiņus, kuru virsmu klāj eļļaina viela. Visi strautiņi ietecēja Lielupē. Atvainojos par foto kvalitāti - pustumsā grūti nobildēt, lai varētu redzēt eļļas virsmu, jo zibspuldze izšauj tai cauri.

Blakus strautiņiem atrodas kanalizācijas aka un kaut kādas plastmasas caurules.

Varētu jau paniku necelt, bet diemžēl tādas iespējas nav, jo peldēties gribētāji joprojām mērcējas Lielupē. Par novēroto ziņošu Jelgavas reģionālai vides pārvaldei, lai viņi noskaidro, no kurienes netīrumi nokļūst Lielupē. Protams, arī pasekošu, kā situācija risināsies, un ceru uz lasītāju atbalstu. Ja kāds var sniegt vairāk ziņas par tur notiekošo, būšu ļoti pateicīgs.



Skatīt lielāku karti

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!