Foto: DELFI Aculiecinieks
Publicējam "Delfi" lasītāja Leona Stiprā pārdomas par Tukuma tagadni un pagātni.

Maija svētkos izdevās satikt dažus sirmus kungus turpat dzelzceļa mazajā "Kolibri "kafejnīcā. Tie bija dažādi bijušie Tukuma kara lidlauka darbinieki. Izrādās, Tukums kādreiz ir bijis iespējamā trešā pasaules kara sākuma aktīvs līdzdalībnieks.

Tas viss noticis 1975. gada 9. novembrī. Pēc Padomju Savienības galvenajam svētkiem, Lielās Oktobra revolūcijas gada dienas svinībām, daudzi saņēma augstākas pakāpes ordeņus un medaļas. Protams, bija svētku galdi, tosti un iedzeršanas.

Rīgas Daugavas reidā stāvēja modernais, lielais pretzemūdeņu iznīcinātājkuģis "Storoževoj". Tās kapteiņa vietnieks politiskajos jautājumos, majors Valērijs Sabļins bija pierunājis apkalpi uz dumpi.
Sabļins kuģa komandieri ieslēdzis apakšējā stāvā. Daļu virsnieku, kuri nepiekrita, arestēja. Nodoms bija doties uz Ļeņingradu un, līdzīgi leģendārajam kuģim "Aurora", uzaicināt tautu un partiju mainīt kursu. Brežņeva kliķe esot uzņēmusi nepareizo, valstij postošo darbību.

Plāns būtu izdevies. Tomēr nakts melnumā kādam jaunākajam virsniekam bija izdevies pa lūku izkļūt no kuģa. Viņš uzrāpās uz netālu stāvošās kara zemūdenes. No sākuma nodomāja, ka viņš ir piedzēries vai pat diversants.

No paģirām nācās piecelties Baltijas kara apgabala pavēlniekam. Tad Maskavas galvenā štāba operatīvajam dežurantam līdz pat ģenerālsekretāra atrašanās vietai tika nopludināta visai pretrunīga informācija. "Storoževoj" komanda ar jaunāko kara kuģi bēga uz Zviedriju.

Tika dota pavēle kara kuģiem noslēgt pieeju Zviedrijai. Gaisā pacēlās MIG klases iznīcinātāji. Tie ziņoja par biezo miglu un nespēju tuvoties modernajam, labi pret gaisa uzlidojumiem aizsargātajam kuģim.

Nu jau komandu saņēma Tukuma frontes aviācijas triecienlidmašīnas-bumbvedēji. Tad te Tukuma lidlaukā bāzējās JAK tipa kara lidmašīnas. Jo SU-24 bumbvedēji vēl nebija apgūti.

Kara mediķi centās nepielaist pie lidojumiem daļu apkalpes. Svētki, alkohols. Pavēle bija viennozīmīga - tās nav mācības, bet kara operācija.

Neparasto kuģa un kara aviācijas kustību Zviedrijas un Dānijas izlūkdienesti saskatīja kā ļoti agresīvu un pat bīstamu. Zviedrijas kara lidmašīnas devās noslēgt savas valsts gaisa telpu. Trauksme sākās NATO valstu – Dānijas un Norvēģijas – štābos.

Maskavai radās aizdomas, ka lidotāji nesaprot, kāpēc jānoslīcina savs kuģis un jānogalina savi apmēram divsimt kara biedri. Viņi uz vietas redzēja, ka kurss nav vis uz Zviedriju, bet uz Ļeņingradu. Tomēr Brežņeva pavēle bija kategoriska, proti, apstādināt par jebkuru cenu.

Trauksmi sacēla arī kāds lielais padomju lielkravas kuģa kapteinis, kuru apšaudīja piedzērušies kara lidotāji.

Atbildot uz Zviedrijas aktivitātēm, no Tallinas militārā lidlauka pacēlās stratēģiskie bumbvedēji ar atombumbu kravu NATO iebiedēšanai. Ēterā skanēja sulīgas krievu lamas. Jo miglā un visā tajā haosā varēja trāpīt arī savējiem.

Beidzot Tukuma bumbvedējam izdevās sabojāt "Storoževoj" stūres iekārtu. Visu apkalpi arestēja un steidzīgi aizveda uz Rīgas Krusta Kazarmu ielas bāzi. Tur tagad atrodas NBS Štāba bataljons. Divi apsardzes loki neielaida un neizlaida nevienu cilvēku no bāzes. Ārējo apsargāja "sarkanie pagoni", kā sauca KGB daļas. Iekšējo perimetru kontrolēja sevišķā specvienība.

Sabļinu ar specreisu aizveda uz Maskavu. Spriedums bija īss. Nāves sods par dzimtenes nodevību.

Lidotājs, kurš par veiksmīgo operāciju saņēma Sarkanā karoga ordeni, to nekad nenēsāja.

Tikai vēlāk atklājās, ka uz kuģa nebija neviena lādiņa un ieroča, jo pēc parādes kuģim bija jāiziet kapitālais remonts.

Izrādās, ka "Jauntukumā" uz Alejas ielas atrodas padomju kosmonauta Georga Dobrovoļska mājiņa. Vienīgā Latvijā. Viņš pēc tautības bija ukrainis. Nosēžoties ar "Sojuz 11", visi trīs kosmonauti 1971. gada 29. jūnijā gāja bojā. Viņiem piešķirts Padomju Savienības varoņa nosaukums.

Pēc dzirdētā, apstaigāju bijušo Padomju Savienības armijas kara bāzi. Apkārt tikai pamesti un ar latvāņiem aizauguši lauki. Simtiem hektāru platībā. Degoles aviācijas bumbu un raķešu pagrabi likvidēti. Kaut gan tur japāņu un citu zemju tūristi labprāt padzertu alu un vīnu. Atstātu tur lielu naudu. Izdevās nofotografēt virs Tukuma lidlauka lidojošo Pakistānas avio laineri. Kaut kas pagātnē neiedomājams.

Toties "Jauntukumā" joprojām zied "kompota ābele". Pēc iedzeršanas turpat pie garāžas sienas izlietā ābolu kompota sēkliņa izauga par koku. Kas pierāda dabas dzīvības spēku. Līdzīgu latviešu tautas vitalitātei.

Domāju, ka Latvijas krāšņums, kas sevišķi apņēmis Tukumu, saka: "Mēs latvieši šeit bijām, esam un būsim. Rētas, gan fiziskās,gan morālās, sadzīs.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!