Foto: DELFI Aculiecinieks

Pirms kāda laika īsts diskusiju vilnis pāršalca Pārdaugavu, proti, pretī Kalnciema kvartālam plāno būvēt vācu mazumtirdzniecības tīkla "Lidl" veikalu. Publiskā apspriešana par koku ciršanu veikala dēļ notika līdz 24. februārim, bet arī pēc apspriešanas kaislības par šo būvniecību nenorimst. Pārdomās par šo tematu dalījies arī kāds "Delfi" aculiecinieks, kurš iemūžinājis necilās koka ēkas Kalnciema kvartāla apkaimē.

Reportāžas autors tās pieteicis kā Kalnciema kvartāla autentisko koka apbūvi. "Pārdaugavas biedrības viedoklis – saglabāt arhitektūru. Šo...Kapseļu un Melnsila ielu krustojums... Labāk nekā veikals. Smieklīgi un skumji," raksta kāds aculiecinieks, kurš iemūžinājis koka celtnes arī fotoattēlos.

Portāls "Delfi" februāra vidū jau vēstīja, ka Rīgā, Kalnciema ielā, tieši pretī Kalnciema kvartālam varētu tapt viens no vācu mazumtirdzniecības tīkla "Lidl" veikaliem. Šobrīd attiecīgais nekustamais īpašums pieder SIA "Burdeks", kuras īpašniece ir spēļu biznesa uzņēmēja Jāņa Zuzāna dzīvesbiedre Dina Zuzāne. Vienlaikus pērnā gada nogalē jau noslēgts īpašuma pirkuma līgums ar "Lidl Latvija".

Kā ziņoja LETA, Āgenskalna iedzīvotāju grupa iebilst, ka šajā vietā tiks nocirsti vairāki koki, par kuru ciršanu bija izsludināta sabiedriskā apspriešana līdz 24. februārim. Āgenskalna iedzīvotāju grupa lūdza Rīgas domi arī rūpīgi un objektīvi pārvērtēt šī objekta celtniecību un koku ciršanu, lai nesabojātu "Pārdaugavas arhitektūras elegantos vaibstus".

Savukārt Nacionālās kultūras mantojuma pārvaldes (NKMP) pārstāve Alma Kaurāte pavēstīja, ka lēmuma pieņemšanai par sabiedriskajā apspriešanā minēto koku ciršanu nepieciešams pārvaldes atzinums, jo koki atrodas valsts nozīmes pilsētbūvniecības pieminekļa "Kalnciema ielas koka apbūve" teritorijā.

Kaurāte akcentēja, ka, plānojot būvniecību zemes gabalā Kalnciema ielā 38, kas robežojas ar pilsētbūvniecības pieminekli, būtu jārēķinās ar apkārtesošo vēsturisko vidi, meklējot sabalansētu funkciju un veidojot augstas kvalitātes apbūvi. Tāpat viņa norādīja, ka šīs vietas vēsturisko vidi veido arī apbūve gar Melnsila un Kapseļu ielu, un tās vērtību apliecina arī pilsētas pašvaldības definētā kultūrvēsturiski nozīmīga apbūves aizsardzības teritorija "Āgenskalns".

Sūtiet savas reportāžas un par mēneša labāko reportāžu saņemiet balvu – dāvanu karti no "Rīga Plaza" 30 eiro vērtībā. Foto un video gaidām e-pastā aculiecinieks@delfi.lv, vai arī izmantojiet reportāžu iesniegšanai paredzēto formu!

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!