Foto: DELFI Aculiecinieks
Porāla "Delfi" lasītājs Leons Stiprais Tukumā novērojis migrējošu pīļu un dzērvju barus māju un fermu tuvumā. Lasītājs bažījas, ka spārnaiņi var atnest cilvēkiem putnu gripu. Pārtikas un veterinārajā dienestā (PVD) norāda, ka putnu masveida migrācija ir beigusies un ka tuvākajās dienās striktos mājputnu turēšanas ierobežojumus plānots atcelt.

"Dzērves un pīles, kas redzamas fotogrāfijās, bija pietuvojušās mūsu fermām, laukiem un cilvēkiem ļoti tuvu. Ja pat "parastā gripa" ik gadu paņem tūkstošiem dzīvību, tad, kā var prognozēt putnu gripas, ja ar to saslims cilvēki, uzliesmojuma sekas?" vaicā Stiprais.

Lasītāja ieskatā šī iemesla dēļ skolās, bērnu dārzos, armijā, policijā un Zemessardzē būtu jāstiprina medicīniskie dienesti, jo šīs organizācijas ir vienīgās, kas infekcijas uzbrukuma laikā spēs ātrāk noreaģēt. "Skolās jāatjauno veselības mācības stundas, jāpārliecinās, lai PVD strādā kompetenti cilvēki. Tikai tā mēs novērsīsim lielu saslimstību ar dažādām slimībām," raksta lasītājs un izteic pateicību atbildīgajiem dienestiem par operatīvajām aktivitātēm, lai novērstu gripas uzliesmojumu.

Pārtikas un veterinārajā dienestā (PVD) informē, ka, ekspertiem, tostarp ornitologiem, izvērtējot situāciju, secināts, ka migrējošo ūdensputnu masveida migrācija ir beigusies.

"Latvijā atrastajiem un izmeklētajiem savvaļas putniem putnu gripas vīruss nav konstatēts, arī Eiropā vairs nereģistrē masveida putnu gripas uzliesmojumus nedz mājputniem, nedz savvaļas putniem, līdz ar to var secināt, ka putnu gripas draudi ir samazinājušies," teic PVD Dzīvnieku infekcijas slimību uzraudzības daļas vecākā eksperte Tatjana Ribakova.

Vienlaikus dienestā arī akcentē, ka maijā turpināsies citu putnu sugu migrācija, tāpēc mājputnu turētājiem jāturpina ievērot biodrošības prasības un nekavējoties jāinformē veterinārārsts, ja putni izskatās neveseli.

Ievērojot biodrošību, mājputnu turētāji nedrīkst pieļaut tiešu un netiešu, piemēram, savvaļas putnu fēču un izdalījumu nonākšanu mājputnu barībā, ūdenī. Tāpat nav pieļaujams mājputnu kontakts ar savvaļas putniem. Nepieciešams norobežot mājputnu piekļuvi atklātām ūdenstilpnēm, tostarp dīķiem, upēm, arī peļķēm, bet jo īpaši tādām ūdenstilpnēm, kurām var piekļūt savvaļas putni, jo tie ir biežākie putnu gripas izplatītāji. Tāpat mājputnu dzirdināšanai nav ieteicams izmantot ūdeni no dīķiem, peļķēm, informē Ribakova.

"Laika posmā no 2. marta, kad ieviesa mājputnu turēšanas ierobežojumus, līdz 2. maijam PVD veicis 622 pārbaudes mājputnu turēšanas vietās. 66 gadījumos konstatētas neatbilstības, kuras saimnieki lielākoties uzreiz centās novērst. Pārbaužu mērķis bija brīdināt un informēt par putnu gripu, kuras uzliesmojuma gadījumā sekas Latvijas putnkopības nozarei būtu dramatiskas," skaidro Ribakova.

Trešdien valdība lems, vai atcelt iepriekš noteiktos mājputnu turēšanas ierobežojumus.

"Delfi" jau iepriekš vēstīja, ka no 1. marta spēkā stājās strikti biodrošības pasākumi mājputnu novietnēs. Noteikumi paredz, ka dzīvnieku īpašnieks nodrošina visu mājputnu (vistu, tītaru, pērļu vistiņu, zosu, pīļu, paipalu, baložu, fazānu, irbju un citu nožogotās platībās turētu putnu), turēšanu slēgtās telpās, novēršot kontaktu ar savvaļas putniem un dzīvniekiem. Aizliegta izbraukuma tirdzniecība ar mājputniem un inkubējamām olām, kā arī tirgi, izstādes, skates un citi pasākumi ar mājputnu piedalīšanos.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!