Foto: DELFI Aculiecinieks
Portāla "Delfi" lasītājs Leons Stiprais paudis satraukumu par pēkšņām pārmaiņām kapos Tukuma centrā, kur apglabāti Otrajā pasaules karā kritušie – apbedījumu sākumā izvietots liels pareizticīgo krusts, kā arī mainījies agrāk manītais apbedīto karavīru skaits. Savukārt pašvaldība Stiprā bažas noraida.

Lasītājs norāda, ka apskates laikā pamanījis, ka priekšā apbedījumiem izvietots liels pareizticīgo krusts: "Manuprāt, tā ir vēstures falsifikācija, jo padomju armijas kritušajiem apbedījumos nelika krustus, bet tikai plāksnes vai piramīdas ar sarkanu zvaigzni".

Viņš skaidro, ka līdz šim kapos bija apbedīti 17 kritušie karavīri, bet nu kapa vietā ir 42 karavīru uzraksti. "No kurienes uzradās vēl 25 karavīri? Pamanāmi, ka tie visi ir gvardes seržantu sastāvs, bet jaunatklāto kritušo karavīru izrakumos reti izdodas noteikt karavīra personību, kur nu vēl militāro pakāpi," norāda Stiprais.

Stiprais norāda, ka par jaunajiem apbedījumiem Tukumā nekādas informācijas nebija. "Kāpēc šos "jaunos kritušos" neapbedīja lielajā brāļu kapu kompleksā Tukuma "Kalnu kapos"? Tur vietas būtu pieticis vismaz simt atrastajiem, ja ņem vērā zārku nelielos izmērus, kādos ievieto atrastos kaulus," skaidro lasītājs.

Tukuma novada domes pārstāve Gundega Rugāja norāda, ka Latvijā par padomju karavīru kapu koordināciju atbild Brāļu kapu komiteja, kas darbojas sakarā ar Latvijas Republikas un Krievijas Federācijas starpvalstu līgumu par karavīru apbedījumu vietām. Katru gadu Latvijas teritorijā notiek padomju karavīru kapu atjaunošanas vai rekonstrukcijas darbi, kurus finansē Krievijas Federācija, un kuriem ir nepieciešama pašvaldības atļauja.

Viņa skaidro, ka karavīru pārapbedīšana vai jaunu apbedījumu veidošana notiek tikai ar Brāļu kapu komitejas saskaņošanu. Viņa arī norāda, ka kapu paplašināšana, jaunu apbedījumu veidošana vai pārapbedīšana konkrētajos kapos nav notikusi.

Rugāja piebilda, ka pareizticīgo krusta uzstādīšana ir baznīcas kā zemes īpašnieka iniciatīva, par ko pašvaldībai nebija iebildumu. Viņa piebilda: "Tā kā šie kapi 2018. gadā tika iekļauti atjaunojamo kapu sarakstā, tajos tika veikti arī neliela apjoma atjaunošanas un labiekārtošanas darbi".

Informācija Tukuma tūrisma informācijas centra mājaslapā liecina, ka Padomju armijas Brāļu kapi atklāti 1946. gadā un tajos apbedīti 17 padomju armijas karavīri, kas krituši 1944. gada kaujās Tukumā un tā apkārtnē.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!