Foto: DELFI Aculiecinieks
"Ja atklāti, tad apkures sezona sākas tad, kad radiatori sāk sildīt pastāvīgi. Pie tam katrā mājā vai māju kompleksā atšķirīgi. Somijā nav centralizēto apkures sistēmu katlu māju. Lielākā daļu māju ir kooperatīvās, ja runājam par daudzstāvu mājokļiem," raksta portāla "Delfi" lasītājs Leons Stiprais.

"Apkures sistēmu regulē automātika. Tā var ieslēgties arī drēgnajās vasaras naktīs. Līdz nesenam brīdim lielākais īpatsvars kurināmā bija orientēts uz salīdzinoši lēto Krievijas gāzi.

Sakarā ar ekonomiskajām un politiskajām krīzēm, kas skar arī kaimiņvalsti – Krieviju, somi forsētā veidā pāriet uz alternatīviem apkures veidiem.

Uz šodienu tā ir elektriskās un ģeotermālās apkures sistēmas. Ar elektrību somus daļēji nodrošina četri kodolreaktori. Turpinās piektā kodolreaktora celšana.

Liela nozīme tiek piešķirta dzīvokļu un sabiedrisko celtņu siltināšanai. Haminā tagad tiek celts bērnu dārzs. Mani pārsteidza, cik liela uzmanība tiek veltīta siltumizolācijai. Nesošā dzelzsbetona sienas ārējās daļas tiek noklāta ar 20 centimetru putuplasta plātnēm. Tās aizsargā pabieza betona plātņu kārta. Ārējā siena arī tiks veidota no putuplasta plātnēm. Tās tiks pārklātas ar aizsargājošās javas kārtiņu un ūdens izturīgu krāsu.

Pirmā stāva grīdas uz noblietētas sausas grants kārtas arī izklāj ar biezām putuplasta plātnēm. Bērnu istabas grīdas būs apsildāmas. Apkures sistēma bērnu dārziņam būs pilnībā ģeotermālā. Tas ir, bērnu dārzu sildīs no pazemes nākošais zemes siltums, kas karsta ūdens veidā sildīs radiatorus. Arī karstai ūdens dušām un trauku mazgāšanai būs no šīs sistēmas.

Pēdējā laikā Haminas pilsētas horizonta ainavu sāk rotāt milzīgi vēja ģeneratori.

Tiek darīts viss, lai Somija nebūtu atkarīga no kaimiņu energoresursiem.

Vēl viens fakts, kas neliek somiem saspringt par apkures sezonas sākumu, ir tas, ka maksa par siltumu ir vienmērīgi sadalīta uz visiem divpadsmit mēnešiem gadā.

Privātās mājas pagaidām vēl kurina ar malku un citiem siltuma devējiem."

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!