Foto: DELFI Aculiecinieks
"Kas aug ozolā? Pie ozola lapas pieaugušas divas plūmēm līdzīgas un ar sarkaniem plankumiem klātas bumbiņas," vaicā "Delfi" aculiecinieks Egils, kurš iemūžinājis neparasto atradumu.

"Delfi Aculiecinieks" vērsās pie Latvijas Nacionālā dabas muzeja vecākā entomologa Uģa Piterāna, kurš, aplūkojot fotoattēlu, secina - tā ir ozolu ābolveida panglapsenes (Cynips quercusfolii) panga.

Kā skaidro entomologs, pangas ir dažādu formu un izskata (atkarībā no sugas) kukaiņu, piemēram, panglapseņu (Cynipidae) vai pangodiņu (Cecydomiidae), bet arī citu bezmugurkaulnieku, piemēram, pangērču (Eriophyidae) ierosināti veidojumi uz kādas augu daļas – lapām, zariem, lakstiem u.tml.

"Parasti katras sugas pangas spēj veidoties tikai uz viena konkrēta auga, tā, piemēram, šādas apaļas bumbiņas būs atrodamas tikai uz ozoliem. Pangas kalpo kā mājvieta un ēdamistaba kāpuriem – piemēram, šajā gadījumā katrā šajā bumbulī attīstās viens ābolveida panglapsenes kāpurs. Pieaugusi lapsene izkūņojas pavasarī pēc pārziemošanas. Kokam parasti šādas pangas neko nekaitē – vairāk vizuāls "defekts"," norāda Piterāns.

Sūtiet savas reportāžas un par mēneša labāko reportāžu saņemiet balvu – dāvanu karti no "Rīga Plaza" 30 eiro vērtībā. Foto un video gaidām e-pastā aculiecinieks@delfi.lv, vai arī izmantojiet reportāžu iesniegšanai paredzēto formu!

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!