Foto: Leons Stiprais
Bebri darbojas visā Latvijas teritorijā – tie iecienījuši ne tikai upes un ezerus, bet pat Rīgas kanālu. "Delfi" aculiecinieks un ilggadējais reportāžu autors Leons Stiprais ir novērojis, ka Tukuma apkārtnē pamatīgi sasparojušies bebri.

"Tukuma apkaimē bebru (Castor fiber) populācija novērota jau sen. Tie fiksēti Melnezera meža apkaimē un dažās Tukuma karjeras vietās.

Bebri Latvijā ir plaši izplatīti. Palieli dzīvnieki, zīdītāji, kuri zem ūdens var uzturēties 15 līdz 20 minūtes. Augums pieaugušam dzīvniekam var sasniegt 93 līdz 135 centimetrus. Svars apmēram 25 kilogrami. Bebriem peldēt palīdz plakanā aste un ar peldplēvi apveltītās pakaļkājas. Tiem ir ļoti asi zobi, tāpēc bebri var nograuzt paprāvus kokus.

Šogad bebri ir iemitinājušies Tukuma Slocenes upē, kur tie ceļ aizsprostu. Zemiene tiks pārpurvota, koki nograuzti.

Foto: Leons Stiprais

Ko darīt? Tas jādomā Tukuma pašvaldībai kopā ar zoologiem. Zaļie būs nostādīti duālā situācijā. No vienas puses – dzīvnieku daudzveidība, no otras puses – koku iznīcināšana.

Foto: Leons Stiprais

Publicēju fotogrāfijas, kuras uzņemtas 2013. gadā Melnezera mežā un kādā no Tukuma apkārtnē esošajām karjerām. Jaunākajās fotogrāfijās ir iemūžināta Slocenes upītes daļa.

Leons Stiprais,

Tukumā, 2021. gada 28. jūnijā."

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!