Foto: DELFI Aculiecinieks
Cīņa ar jauno koronavīrusu pašlaik norisinās daudzās pasaules valstīs, tajā skaitā arī Somijā. Arī "Delfi" aculiecinieks ilggadējais reportāžu autors un bijušais mediķis Leons Stiprais, kurš kādu laiku ir dzīvojis Somijā, dalījies savās pārdomās par Somijas cīņu ar vīrusu.

"Nekad nebiju domājis, ka somiem Covid-19 ies tik smagi. Jo sen viņiem bija pieņemts ieturēt distanci. Maize, bulciņas un citi našķi vienmēr bija aiz stikla. Viņiem nevajadzēja trakā steigā taisīt bulciņām un kūciņām iepakojumus. Cepēji un pircēji bija atdalīti ar caurspīdīgu durvju sienu. Prece izlikta uz slīpiem plauktiem. Pārskatāmi un droši. Pie mums tā glabājas tikai piena produkti. Pie tam – ne visur.

Arī visu māju ārdurvis viņiem turēt vaļā sen jau ir stingri aizliegts. Ārdurvīs un kāpņu telpās izveidotas ventilācijas lūkas. Arī pagrabos viss aiz slīpām restēm, bet kaķus uz ielām var redzēt tikai nomaļās vietās. Staigāt tos ved saitītē.

Ar pelējumu somi cīnās jau desmitiem gadus. Ja nelīdzēja remonts, tad skolas un bērnudārziņu ēkas jauca nost. Sapelējušus koka loga rāmjus es nekad nekur neredzēju. Pie mums katrā daudzdzīvokļu mājā vismaz viens logu rāmis ir piesūcināts ar melno pelējuma sēnīti. To sporas kā mākonis ceļas augšā un izplatās pa visu māju. Lietus laikā tās tiek arī zemāk dzīvojošiem. Somijā neviens logs netiek ielikts bez mikroventilācijas atverēm. Pelējuma sporas ir iemesls alerģijām, bronhītiem, astmai un aknu ļaundabīgiem audzējiem. Augšējo elpošanas ceļu iekaisumi ir labvēlīga augsne SARS-COV-2 vīrusam.

Desmit gadu laikā apmeklējot un dzīvojot Somijā, nekad neredzēju kūlas ugunsgrēkus.

Gaisa kvalitāte nodrošina, ka elpceļi netiek kairināti. Dedzināt kūlu, šodienas ārkārtas stāvoklī, ir smags noziegums pret līdzcilvēku. Pret Latvijas valsti.

Slimnīcās un poliklīnikās jau tad visur bija atgādinājumi par roku dezinfekciju un mazgāšanu. Visur. Koridoros tualetēs, nodaļās. Par visu to esmu rakstījis savās reportāžās par Somiju – Delfi aculiecinieks.

Neskatoties uz to, somi ar Covid-19 slimo. Tūkstošiem. Miruši 211, inficēti 4995 (30. aprīļa dati "Worldometers" mājaslapā). Jāsaprot, ka cipari mainās ļoti strauji. Iedzīvotāju skaits 5,5 miljoni. Baltijas valstīs – Igaunijā, Lietuvā un Latvijā ap sešiem miljoniem. Viena īpatnība ir neparasti izteikta. Mirušo vīriešu proporcijas ir 73%, bet sieviešu – 27%.

Kā jau visur – liels skaits mirušo ir pansionātos. Tur pārsvarā, atrodas 80, 90-gadīgie.

Sāku pie sevis domāt. Kas tur notiek. Kādi iemesli?

Par vīriešiem. To organisma aizsardzības rezerves visai cilvēces populācijai ir krietni mazākas par sieviešu aizsardzības rezervēm. Jāatceras, ka testosterons, adrenalīns un stresi vēl vairāk pazemina vīriešu imūnsistēmas iespējas. Smēķēšana arī ir faktors, kurš palielina saslimšanas risku. Somi pieradināti dzīvot lielos hipotēkas parādos. Mājas, dzīvokļi, vasarnīcas, laivas, automašīnas. Par visu to jāmaksā. Katra krīze – tas ir trieciens hipotēkai. Nerviem un veselībai.

Mums jāatceras, ka radioaktīvais fons Somijā ir daudz augstāks par Latvijas. Tāpēc somiem ļaundabīgo audzēju problēma ir lielāka. Savu "ieguldījumu" deva arī Černobiļas atomkatastrofa.

Vienu domu man "pasvieda" tuvas paziņas atsūtītās fotogrāfijas. Tās uzņemtas no 8 līdz 19. aprīlim. Somijā siltuma un saules radiācijas intensitātes ziņā no Latvijas atpaliek par divām vai trim nedēļām.

Tam ir liela nozīme. SARS-COV-2 vīruss mīl vēsāku laiku un nemīl saules radiāciju.

Vēl viens faktors, kas, manuprāt, ir vainīgs somu traģēdijā, ir ģenētiskais jautājums. Somi ir gaišmataini ar zilām acīm. Savā vairākumā. Tas norāda uz ilgstošu izolāciju un ģenētisko mutāciju neveselīgu kopumu. Pēdējos gados stāvoklis ir uzlabojies. Vairāk "svaigu asiņu". Acīmredzot – par mazu.

Visu infekciju, sevišķi vīrusa, lāsts ir megapolises. Ir vajadzīgi vairāki apzaļumoti laukumi, koki, krūmi. Pilsētās nedrīkst redzēt melnus zemes pleķus. Katra tāda vieta ir jāapzaļumo.

Priedes ir veselības garants. Jūrmala maksā dārgu cenu par priežu izciršanu un cilvēku sakoncentrēšanos Majoros, Dubultos un Jaundubultos.

Jālikvidē asfaltētā vide. Cementa bruģis vai citas alternatīvas. Tā ir viena no gaisa attīrīšanas sastāvdaļām. Tas attiecas gan uz somiem, gan uz baltiešiem.

Jāatceras, ka nozīmīga loma imunitātes stiprināšanā ir gremošanas trakta normālam stāvoklim. Somi ātrāk par mums (kā visa Eiropa), aizrāvās ar konservantu lietošanos gandrīz visos produktos. Pat maizē. Piedeguši produkti, sevišķi cukuri nav normāla pārtikas sastāvdaļa. Arī aizraušanās ar nemaltiem graudiem un pelavu pievienošanai maizei nav normāla. Zarnu gļotāda un fermenti tam nav paredzēti. Tas pats attiecas uz pārgrauzdētu kafiju. Te gan jāsaka, ka somi šajā ziņā ir informēti daudz labāk par mums. Pie viņiem plaši izplatīta ir pirmās un otrās grauzdējuma pakāpes kafija.

Protams, visus iemeslus šai traģēdijai nenosauksi.

Vienam es ticu. Somi saņemsies un uzvarēs. Tas viņiem ir asinīs. Viņiem ir daudz labāki priekšnosacījumi nekā baltiešiem.

Lai cerība un saules!"

Leons Stiprais,
2020. gada 26. aprīlī.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!