Foto: Delfi Aculiecinieks/Leons Stiprais

Ceturtdien, 10. jūnijā, Latvijā varēja novērot Saules daļējo aptumsumu – to izdevās iemūžināt arī "Delfi Aculiecinieks" reportāžu autoram Leonam Stiprajam.

Portāls "Campus" jau vēstīja, ka Rīgā tas sākās pulksten 12.54, maksimālā fāze bija pulksten 14.02, kad bija aizklāta gandrīz trešā daļa Saules diska. Aptumsums noslēdzās pulksten 15.09. Līdz nākamajam gan pārāk ilgi nebūs jāgaida – Latvijā daļēju Saules aptumsumu varēsim vērot arī 2022. gada 25. oktobrī, kad Mēness aizsegs gandrīz pusi Saules diska. Pilni Saules aptumsumi konkrētā ģeogrāfiskajā vietā gan ir ļoti reta parādība un tie, kas vēlas ko tādu pieredzēt, pārsvarā speciāli ceļo uz vietām, kur aptumsums būs vērojams. Latvijā Mēness Sauli pēdējo reizi pilnībā aizsedza 1954. gadā, bet nākamais pilnais Saules aptumsums šeit būs vērojams tikai 2142. gadā.


"Pie mums Saules daļējo aptumsumu sāku novērot pulksten 12.42 un beidzu skatīt pulksten 15.

Lai skatītājam nebūtu garlaicīgi, pielietoju dažādus gaismas filtrus. Krāsas izdevās parādīt tikai mākoņu klātbūtnes laikā. Kāpēc? Lai izskaidro vidusskolas fizikas izcilnieki.

Par Saules aptumsumiem jau rakstīja Senajā Babilonijā māla plāksnītēs, savukārt vēl senāks zīmējums atrasts Īrijā, tas iecirsts ap 3340. gadu pirms mūsu ēras (p.m.ē.). Jau tad tur bija civilizācija vai priesteri, kuri tam sekoja. Pēc Saules aptumsuma apraksta noteikts faraona Ramzesa II dēla valdīšanas laiks.

Senā Indijā jau zināja, kas ir iemesls Saules aptumsumam. Tas aprakstīts 498. gadā pirms mūsu ēras.

Savukārt Senajā Romā jau eksistēja instruments, kas noteica Saules aptumsumu (60. gadā p.m.ē.).

Foto: Delfi Aculiecinieks/Leons Stiprais

Senie maiji uzskatīja, ka sauli grib norīt spārnotā čūska, savukārt senlatvieši tajā vainoja vilku, kuru padzen Pērkons.

Sliktas zīmes debesīs bija arī krusti un zobeni. Ir cilvēki, kuri tic šādām zīmēm arī mūsdienās. Piemēram, es, fotografējot stārķi, ievēroju debesīs NLO rindu. Izskaidrojums ir zemes mākslīgie pavadoņi vai objektīva gaismas artefakti.

Foto: Delfi Aculiecinieks/Leons Stiprais

Senās civilizācijas acteki, ķīnieši un arī grieķi uzskatīja to kā draudu karaļiem un imperatoriem. Parasti sagatavoja dubultnieku, kurš kādu laiku sēdēja tronī. Kad briesmas bija galā – dubultnieku gaidīja nāvessods. Šodien pat pamatskolas skolnieks mācēs izskaidrot Saules aptumsuma iemeslu.

Foto: Delfi Aculiecinieks/Leons Stiprais

Savukārt Covid-19 pandēmiju mums izskaidro mediķi, infektologi un epidemiologi. Klausīsim viņus un nevajadzēs nevienu sist krustā vai nomētāt ar akmeņiem.

Lai ticība un uzvara!

Leons Stiprais,

Tukumā, 2021. gada 10. jūnijā."

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!